Γύρη Μελισσών, Τρόπος Αποστολής Παραγγελίας
Η γύρη μελισσών μας είναι αποκλειστικά νωπή οπότε και η διακίνηση της γίνεται αποκλειστικά με ισοθερμικά δοχεία και με παγοκύστες ώστε να διασφαλίζεται η συνεχής ψύξη της μέχρι να φτάσει στα χέρια σας. Για τον λόγο αυτό εκτελούμε πάντα τις παραγγελίες κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας μαζί σας για να βρούμε τον γρηγορότερο και καταλληλότερο τρόπο αποστολής . Σε αρκετές περιπτώσεις και περιοχές δεν είναι εφικτή η αποστολή παραγγελιών για τους παραπάνω λογούς
Τι είναι η γύρη μελισσών
Για τις μέλισσες, που μεταφέρουν τη γύρη από λουλούδι σε λουλούδι γονιμοποιώντας τα φυτά κι εξασφαλίζοντας για μας το 80% των τροφίμων, η γύρη είναι τροφή. Συγκεκριμένα είναι πηγή κυρίως πρωτεϊνών, αλλά και λιπιδίων, βιταμινών και μετάλλων. Όμως η γύρη ενός είδους φυτού και μόνο, δεν περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα και συστατικά που χρειάζονται οι μέλισσες, γι’ αυτό είναι αναγκαίο να τρέφονται με γύρη από όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ποικιλία φυτών. Το ίδιο ισχύει και για τον άνθρωπο που χρησιμοποιεί τη γύρη στη διατροφή του.
Πως φτάνει σε μας η γύρη μελισσών
Οι κόκκοι της γύρης από τα λουλούδια, μαζεύονται σε μπαλάκι από τη μέλισσα που προσθέτει λίγο νέκταρ για καλύτερη συνοχή (και μαζί του προβιοτικούς μικροοργανισμούς) και το τοποθετεί στο «καλαθάκι» της γύρης, στο τρίτο ζεύγος ποδιών της. Όταν γεμίσει το καλαθάκι της, η μέλισσα το πηγαίνει στην κυψέλη όπου θα αποθηκευτεί στην κηρήθρα, εκτός κι αν της το «κλέψει» ο μελισσοκόμος που έχει τοποθετήσει στην είσοδο της κυψέλης ειδική γυρεοπαγίδα.
Η γύρη που συλλέγεται με τη γυρεοπαγίδα στη συνέχεια κοσκινίζεται με ειδικό διαλογέα για να αφαιρεθούν τυχόν ξένα σώματα και καταψύχεται απευθείας στους -18ο C, ή αποξηραίνεται μερικώς και συντηρείται σε ψύξη (+4ο C).
Γιατί να τρώμε γυρη μελισσών
Η γύρη είναι το πληρέστερο διατροφικό συμπλήρωμα και παράλληλα πηγή αντιοξειδωτικών, πρεβιοτικών και προβιοτικών. Δοκιμάστε τη γύρη Μελίδωρον!
Τι περιέχει η γύρη μελισσών
πρωτεΐνες (όλα τα απαραίτητα αμινοξέα και στην ιδανική αναλογία)
σάκχαρα (αλλά όχι θερμίδες καθώς η ποσότητα που παίρνουμε ημερησίως είναι πολύ μικρή, μια γεμάτη κουταλιά της σούπας περιέχει 45 θερμίδες)
λιπίδια
λεκιθίνη (σημαντική για το μεταβολισμό των λιπών)
μακροστοιχεία και ιχνοστοιχεία
βιταμίνες C,E,B
φλαβονοειδή (εξαιρετικά αντιοξειδωτικά και αντιμικροβιακά), μεταξύ αυτών τη ρουτίνη, γνωστή και ως βιταμίνη Ρ.
καροτενοειδή
νουκλεϊκά οξέα και νουκλεοτίδια
ένζυμα
Αυξητικούς παράγοντες
ωφέλιμους μικροοργανισμούς (προβιοτικά)
P-κουμαρικό οξύ (ενεργοποιεί το σύστημα αποτοξίνωσης του οργανισμού)
Τι προσφέρει η γυρη στην υγεία
Βελτιώνει τη σωματική και διανοητική λειτουργία, αυξάνει την ικανότητα για εργασία, καταπραΰνει τα νεύρα και καταπολεμά την αϋπνία, ακόμα και την κατάθλιψη
Η ρουτίνη, γνωστή και ως βιταμίνη Ρ, που περιέχει προστατεύει τα τοιχώματα των αγγείων. Προστατεύει επίσης τον προστάτη από φλεγμονές, υπερπλασίες και κακοήθεις νεοπλασίες.
Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και προάγει την αποτοξίνωση του οργανισμού.
Βελτιώνει την πεπτικότητα άλλων τροφών και ρυθμίζει την εντερική λειτουργία. Προάγει τα ωφέλιμα μικρόβια του εντέρου (προβιοτικά) και καταπολεμά τα παθογόνα που προκαλούν διαταραχές της θρέψης και μεταβολικό σύνδρομο.
Μειώνει την κακή (LDL) και αυξάνει την καλή (HDL) χοληστερόλη. Μειώνει την αυξημένη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια.
Χρησιμοποιείται με επιτυχία και κατά της παχυσαρκίας (αυξάνει το μεταβολισμό, δίνει αίσθημα κορεσμού, παρέχει απαραίτητα θρεπτικά συστατικά) και κατά της νευρικής ανορεξίας (τονώνει τον καταπονημένο οργανισμό, αναπληρώνει τα θρεπτικά συστατικά).
Χρησιμοποιείται κατά της αναιμίας
Ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση και τους ενδοκρινείς αδένες
Χρησιμοποιείται κατά της αλλεργίας στην εισπνεόμενη γύρη και άλλων αλλεργιών.
Χρησιμοποιείται κατά των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης μόνη ή σε συνδυασμό με βασιλικό πολτό
Τονώνει τη λίμπιντο (την ερωτική διάθεση) και αυξάνει τη γονιμότητα
Από το 1948 επιστημονικές μελέτες αναφέρουν ότι προστατεύει από την εμφάνιση καρκίνου κι έχει θετική επίδραση στη μακροζωία και την ευζωία
Απαραίτητη στους αθλητές για καλές επιδόσεις
Γύρη μελισσών αντενδείξεις
Μόνο μία. Η αλλεργία στην κατανάλωση γύρης, που ευτυχώς αφορά μόνο ένα στα 2000 άτομα. Αν εμφανιστούν δυσάρεστα συμπτώματα μετά την κατανάλωση γύρης (φαγούρα στο στόμα, εξανθήματα, ναυτία, διάρροια) σταματάμε τη λήψη γύρης και συμβουλευόμαστε αλλεργιολόγο.
Γύρη μελισσών δοσολογια
Μία γεμάτη κουταλιά της σούπας γύρη, όσο πιο πολύχρωμη γίνεται. Η κουταλιά αυτή, που ζυγίζει περίπου 35 γρ., καλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία ενός μέσου ενήλικα, ενώ αποδίδει μόλις 45 θερμίδες.
Τρώμε γύρη καθημερινά, το πρωί, σκέτη ή με μέλι ή με μέλι και λίγο γιαούρτι ή μέσα σε λίγο χυμό πορτοκάλι και τουλάχιστον μισή ώρα πριν από κάποιο γεύμα.
Για αθλητές με έντονη προπόνηση η δόση μπορεί να τριπλασιαστεί, το ίδιο και σε άτομα με συγκεκριμένες παθήσεις μετά από συμβουλή γιατρού (αρκετοί γιατροί στην Ελλάδα προτείνουν γύρη στους ασθενείς τους).
Λαμβάνουμε γύρη καθημερινά για τουλάχιστον 4 μήνες ως διατροφικό συμπλήρωμα ή για όσο απαιτείται ανάλογα με τις ανάγκες μας.
ΠΗΓΕΣ – ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Τα παραπάνω κείμενα στηρίζονται σε βιβλιογραφία και αναρτήσεις από τους παρακάτω
www.omse.gr (Ομοσπονδια Μελισσοκομικων Συλλογων Ελλαδος)
«ΠΑΡΑΓΩΓΗ ,ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ & ΧΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΠΟΛΤΟΥ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ»
(κ.Ανδρεας Θρασυβουλου, Τσαλιμαλμα Ευθυμια, Εργαστήριο Μελισσοκομίας –Σηροτροφίας Σχολή Γεωπονίας Α.Π.Θ
Βρείτε στο blog μας αναλυτικά άρθρα με λεπτομέρειες για το βασιλικό πολτό, τη πρόπολη, τη κεραλοιφή και το μέλι από το Μελίδωρον! Βρείτε ένα αναλυτικό άρθρο για τη γυρη εδώ!