Βασιλικός πολτός, Υπερτροφή
Τι είναι ο βασιλικός πολτός;
Ο βασιλικός πολτός, γνωστός και ως Royal Jelly, αποτελεί μια εκκριτική ουσία που παράγουν οι υποφαρυγγικοί και σαγονικοί αδένες των μελισσών. Οι μέλισσες τον χρησιμοποιούν για τη διατροφή των προνυμφών και της βασίλισσας, παρέχοντάς τους θρεπτικά συστατικά.
Οφέλη και μορφές βασιλικού πολτού
Ο βασιλικός πολτός είναι γνωστός για τις ευεργετικές του ιδιότητες στον άνθρωπο, γι’ αυτό και κυκλοφορεί ευρέως σε φαρμακεία και καταστήματα βιολογικών προϊόντων. Διατίθεται σε διάφορες μορφές, όπως:
- Αμιγής βασιλικός πολτός σε βαζάκι
- Κάψουλες και αμπούλες
- Συνδυασμός με άλλα φυσικά συστατικά
Η δημοτικότητά του οφείλεται στην πλούσια διατροφική του αξία και στις πιθανές ωφέλειες που προσφέρει στον οργανισμό.
Ο βασιλικός πολτός έχει λάβει αμέτρητα επιθετικά προσδιοριστικά και τίτλους, όπως superfood, ελιξίριο ζωής, σούπερ πολυβιταμίνη και φάρμακο για όλα τα κακά. Τόσες ονομασίες έχουν αποδοθεί, που συχνά γίνεται δύσκολο να ξεχωρίσουμε τον μύθο από την πραγματικότητα και την επιστημονική αλήθεια από τις φήμες.
Παρότι πολυδιαφημισμένος, ο βασιλικός πολτός έχει δεχτεί και μεγάλη αμφισβήτηση. Ας δούμε, λοιπόν, τι πραγματικά είναι, πώς και από πού παράγεται, καθώς και ποια είναι η βιολογική του αξία και η επίδρασή του στον άνθρωπο.
Πώς παράγετε ο βασιλικός πολτός
Ο βασιλικός πολτός είναι ο μοναδικός λόγος που ένα αυγό μίας απλής εργάτριας μέλισσας θα καταλήξει να γίνει Βασίλισσα!! Οι εργάτριες και οι βασίλισσες των μελισσών επομένως προέρχονται από το ίδιο αυγό. Ουσιαστικά, είναι η πραγματική υπερτροφή κάθε κυψέλης μελισσών. Ο βασιλικός πολτός είναι ένα ειδικό μείγμα που παρασκευάζεται από τις μέλισσες νοσοκόμες και είναι το μοναδικό τρόφιμο που δίνεται στη μέλισσα που έχει επιλεχθεί να γίνει βασίλισσα.
Οι βασίλισσες είναι 2 φορές μεγαλύτερες σε μέγεθος από τις άλλες μέλισσες και ενώ η εργάτρια ζει 40 με 50 ημέρες την εποχή της ανθοφορίας και μέχρι 6 μήνες το χειμώνα που οι εργασίες είναι περιορισμένες η βασίλισσα ζει μέχρι 5 χρόνια!! Η βασίλισσα είναι η μητέρα όλων των μελισσών, γεννώντας μέχρι 2.500 αυγά ημερησίως ίσο με το διπλάσιο του όγκου της. Η βασίλισσα είναι πιο ανθεκτική από τις εργάτριες στις ασθένειες.
Που οφείλεται όμως όλες αυτές οι διαφορές της βασίλισσας ως εντόμου σε σύγκριση με την εργάτρια και της καταπληκτικής γονιμότητας και μακροζωίας;Οι επιστήμονες που ασχολήθηκαν τα τελευταία χρόνια με το θέμα αυτό της βιολογίας και με τα πειράματά τους, απέδειξαν ότι όλα αυτά οφείλονται αποκλειστικά στον βασιλικο πολτο.
Τι έχει ο βασιλικός πολτός | Σύνθεση – Θρεπτικά συστατικά – βιταμίνες
Ο βασιλικός πολτός έχει χρώμα υπόλευκο, η υφή του είναι ζελατινώδης με έντονη οξύτητα και έχει κάποια ιδιάζουσα οσμή και υπόπικρη γεύση. Είναι πλούσια πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β καθώς έχει μεγάλη περιεκτικότητα από τις βιταμίνες Β1, Β2, Β3, Β5, Β6, Β7, Β8, και Β9 και σε μικρότερες ποσότητες έχει και Β12. Επιπλέον σε ίχνη οι βιταμίνες Α, C, D, E και Κ.. Ο βασιλικός πολτός περιέχει επίσης αρκετά μεταλλικά στοιχεία όπως έιναι το ασβέστιο , κάλιο , μαγνήσιο , σίδηρο, ο ψευδάργυρος, ο χαλκός, κοβάλτιο, το μόλυβδο, νάτριο και το μαγγάνιο.
Επιπλέον ο βασιλικός πολτός είναι πηγή σε πάρα πολλά λιπαρά οξέα και για την ακρίβεια 47 και μερικά επιπλέον που δεν έχουν αναγνωρισθεί ακόμα. Ο βασιλικός πολτός είναι πλούσιος και σε αμινοξέα εκ των οποίων τα 17 είναι γνωστά και τα 5 ανεξακρίβωτης συνθέσεως. Εκ των γνωστών αμινοξέων είναι το ασπαρτικό οξύ, γλουταμινικό οξύ , λευσίνη, λυζίνη, βαλίνη, αργινίνη, σερίνη, προλίνη, ισολευσίνη, φενυλαλανίνη, θρενίνη, λυροζίνη, αλανίνη, γλυσίνη, ιστιδίνη, μεθιονίνη και η αυκυστίνη.
Τέλος από τα συστατικά του βασιλικού πολτού δεν θα μπορούσαν να λείπουν και οι υδατάνθρακες όπως έιναι η Φρουκτόζη, Γλυκόζη, Μαλτόζη, Σουκρόζη, Μιλιβιόζη, Τριχαλόζη, Ριβόζη, Μανόζη, Ερθυριτόλη, Αδονιτόλη, Μαννιτόλη.Το PH του είναι 3.8 έως 4.5 και περιέχει ακόμα ένζυμα, εστέρες, ορμόνες και στερόλη..
Τι έχει ο βασιλικός πολτός | Σύνθεση – Θρεπτικά συστατικά – βιταμίνες
Ο βασιλικός πολτός προσφέρει πολλά οφέλη, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα. Το κλειδί βρίσκεται στη χρήση του για πρόληψη παθήσεων και όχι ως θεραπεία. Παρόλα αυτά, στη δυτική ιατρική υπάρχουν ακόμα αντικρουόμενες απόψεις σχετικά με την αποτελεσματικότητά του. Πολλοί επιστήμονες τονίζουν την ανάγκη για περισσότερες έρευνες που να αποδεικνύουν τα ευεργετικά του στοιχεία και τα πραγματικά οφέλη από την κατανάλωσή του.
Αντίθετα, στην εναλλακτική ιατρική, ο βασιλικός πολτός θεωρείται ισχυρό φυσικό ελιξίριο, καθώς οι εναλλακτικοί θεραπευτές τον προτείνουν για τη σωματική και ψυχική ευεξία.
Έρευνες και Επιστημονικά Δεδομένα
Το 2016, Καναδοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο βασιλικός πολτός μπορεί να ρυθμίσει και να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Ένα χρόνο αργότερα, νέα έρευνα του 2017, που επιβεβαιώθηκε από μεταγενέστερες μελέτες, έδειξε ότι περιέχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Παράλληλα, συμβάλλει στη μείωση των λιπιδίων, βοηθώντας άτομα με ήπια υψηλή χοληστερόλη.
Ωστόσο, η χρήση του απαιτεί ιατρική καθοδήγηση και δεν αντικαθιστά καμία φαρμακευτική αγωγή. Πριν την κατανάλωση, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν ειδικό υγείας.
Ο βασιλικός πολτός προσφέρει πολλαπλά οφέλη που συμβάλλουν στην ενέργεια, τόνωση και ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα αμινοξέα, τα λιπαρά οξέα και οι φαινολικές ουσίες που περιέχει διαθέτουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, προστατεύοντας τον οργανισμό από το οξειδωτικό στρες.
Ο Βασιλικός Πολτός και η Δερματική Υγεία
Πολλές εταιρείες καλλυντικών χρησιμοποιούν τον βασιλικό πολτό για την παραγωγή προϊόντων δερματικής φροντίδας. Ο λόγος είναι η σύνδεσή του με την παραγωγή κολλαγόνου, η οποία ενισχύει την ελαστικότητα του δέρματος και προσφέρει αντιγηραντικές ιδιότητες.
Έρευνες για τον Βασιλικό Πολτό
Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι ο βασιλικός πολτός ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθώντας το σώμα να αντιμετωπίσει βακτήρια και ιούς πιο αποτελεσματικά. Παρότι αυτά τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, απαιτούνται περισσότερες έρευνες σε ανθρώπους για να επιβεβαιωθούν πλήρως.
Ο βασιλικός πολτός φαίνεται να ανακουφίζει από συμπτώματα που σχετίζονται με το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, την εμμηνόπαυση και τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας. Συμβάλλει στη βελτίωση της μνήμης, μειώνει τη κακή διάθεση και βοηθά τον οργανισμό να διαχειριστεί καλύτερα τις επιπτώσεις της θεραπείας.
Αντιμικροβιακές & Αντιφλεγμονώδεις Ιδιότητες
Τα φλαβονοειδή που περιέχει, όπως εκείνα που συναντώνται και στο μέλι, διαθέτουν αντιμικροβιακή, αντιμυκητιακή και αντιφλεγμονώδη δράση. Επιπλέον, ενισχύουν την επούλωση πληγών, προσφέροντας φυσική προστασία στον οργανισμό.
Οφέλη στην Κυκλοφορία & Την Όραση
Ο βασιλικός πολτός ανήκει στα πιο ισχυρά φυσικά συμπληρώματα, καθώς μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Παράλληλα, προάγει την έκκριση δακρύων, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση της ξηροφθαλμίας.
Αγγειοδιαστολή & Κυκλοφορικό Σύστημα
Ένα από τα σημαντικότερα συστατικά του, η ακετυλοχολίνη, διαθέτει αγγειοδιασταλτικές ιδιότητες, γεγονός που την καθιστά χρήσιμη για την αντιμετώπιση κυκλοφορικών διαταραχών.
Βασιλικός Πολτός, Δοσολογία στη διατροφή | Συμπληρώματα διατροφής
Για όσουν καταναλώνουν βασιλικό πολτό για πρώτη φορά, συνίσταται να ξεκινήσουν με μικρή δόση για να εξακριβώσουν τυχόν αλλεργίες που μπορεί να εμφανίσουν μετά την κατανάλωση του. Μια μικρή δοσολογία γενικώς είναι περίπου 100-300 mg ημερησίως. 0,5γρ την ημέρα οι ενήλικες, 1/10 γραμμαρίου τα παιδιά. Η ενδεικτική δοσολογία και χρήση δεν αντικαθιστά τις συμβουλές από το γιατρό σας.
Συνιστάται να καταναλώνεται αυτούσιος πριν το πρωινό γεύμα και κάτω από τη γλώσσα τουλάχιστον για περίοδο 20 ημερών συνεχόμενα. Για να υπάρξει αποτέλεσμα δεν πρέπει να καταναλωθεί καφές ή τσιγάρο για 30 τουλάχιστον λεπτά από την λήψη του. Άτομα τα οποία πάσχουν από Βρογχικό άσθμα δεν πρέπει να καταναλώσουν βασιλικό πολτό λόγω των παρενεργειών και οι έγκυες και θηλάζουσες μητέρες καθώς και τα παιδιά κάτω των τριών ετών είναι καλό να έχουν τη σύμφωνη γνώμη του προσωπιού τους γιατρού πριν την κατανάλωση βασιλικού πολτού.
Γιατί Βασιλικός Πολτός Μελίδωρον: Πως τον συλλέγουμε
Με σχεδόν 3 γενιές πείρα στις μέλισσες παράγουμε για σας το ποιό πολύτιμο αγαθό της μέλισσας που ονομάζεται Βασιλικος πολτός .Η παραγωγή του βασιλικού πολτού είναι μια εργασία επίπονη και με υψηλό κόστος.
Στο Μελίδωρον η διαδικασία παραγωγής – συλλογής βασιλικού πολτού από το μελισσοκομείο μας γίνεται αποκλειστικά την Άνοιξη από αρχές Απριλίου μέχρι και τα τέλη Μαΐου . Δεν κάνουμε καμία έκπτωση και δεν θυσιάζουμε ποτέ την ποιότητα και τις διαδικασίες παραγωγής του Βασιλικού Πολτού. Υπάρχει σεβασμός στα μελίσσια μας και πάνω απ όλα τιμάμε την δουλειά μας και τους εαυτούς μας και το όνομα μας στην μελισσοκομία και την μακροχρόνια σχέση με αυτούς που μας εμπιστεύονται.
Μόνο ο σωστά διατηρημένος φρέσκος βασιλικός πολτός έχει τις ευεργετικές του ιδιότητες. Αντιλαμβανόμαστε την οποιαδήποτε απορία σχετικά με τον βασιλικό πολτό και την παραγωγή του και θα είναι χαρά μας να απαντήσουμε σε οποιαδήποτε απορία έχετε για την παραγωγή του Βασιλικού Πολτού μας. Δυστυχώς για σημαντική ποσότητα του βασιλικού πολτού που διακινείτε στην αγορά , έχει θυσιαστή η ποιότητα κατά την διαδικασία παραγωγής η κατα την διαδικασία αποθήκευσης για χάρη του κέρδους. Ο βασιλικός πολτός μπορεί εύκολα να νοθευτεί με τρόπο που δεν επηρεάζει τη γεύση και την υφή του, αλλά είναι δεδομένο ότι επηρεάζει την ποιότητα του και την ευεργετική του δράση στον οργανισμό μας.
Βασιλικός Πολτός, ήξερες ότι...
Γιατί ο βασιλικός πολτός δεν αλλοιώνεται μέσα στη κυψέλη
Γιατι όμως ο βασιλικος πολτός δεν αλλοιώνεται μεσα στην κυψέλη οπου η θερμοκρασια είναι 35C ? Mέσα στο βασιλικό κελί μόλις εκκολαφθεί η μικρή προνύμφη απο το αυγό αρχίζει και τρέφεται με βασιλικό πολτό τον οποίο οι παραμάνες μέλισσες εναποθέτουν συνεχώς σε μικρές ποσότητεςΗ επίσκεψη παραμάνας μέλισσας σε ένα κελί διαρκεί 2-3 δευτερόλεπτα και το οποίο δέχεται 1000 περίπου επισκέψεις το 24ωρο.Μετά την τρίτη ημέρα της ηλικίας της προνύμφης αυτή που θα εξελιχθεί σε βασίλισσα τρέφεται μόνο με βασιλικό πολτό ενω αυτές που θα εξελιχθούν σε εργάτριες η κηφήνες τρέφονται με μίγμα μελιού και γύρης.
Σε πείραματα που πραγματοποιήθηκαν,μελετήθηκαν οι τρόποι με τους οποίους οι μέλισσες καταφέρνουν να διατηρόυν το βασιλικό πολτό φρέσκο μέσα στα κελιά.Περίπου 48 ώρες μετά την εκκόλαψη των προνυμφών απο τα αυγά ,τα βασιλικά κελιά που περιέιχαν βασιλικό πολτό προστατεύονταν με νάιλον σίτα ώστε οι παραμάνες μέλισσες να μην ταίζουν τις προνύμφες με βασιλικό πολτό .Το αποτέλεσμα ήταν οτι μετα απο 12 ώρες ο βασιλικός πολτός στέγνωνε μέσα στα κελιά και οι προνύμφες πέθαιναν.Τα κελία που δεν καλύφθηκαν με ναιλον σίτα τροφοδοτήθηκαν κανονικά και 72 ώρες(3 ημέρες) μετά την εναπόθεση του αυγού συγκεντρώθηκε η μεγαλύτερη ποσότητα βασιλικού πολτού.Την τέταρτη μέρα η προνύμφη έχει πολύ μεγάλη όρεξη και καταναλώνει πολύ γρήγορα την ποσότητα του βασιλικού πολτού ,ενώ ταυτόχρονα οι παραμάνες μέλισσες εναποθέτουν φρέσκο βασιλικό πολτό .Επομένως ο βασιλικός πολτός που καταναλώνουν οι προνύμφες δεν είναι μια έτοιμη τροφή που έχει αποθηκευτή στους 35C για 9 ημέρες αλλά συνέχης έκκριση των παραμάνων εργατριών που εναποθέτουν μέσα στα βασιλικά κελιά.ΠΗΓΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΠΑΣΧΑΛΗΣ ΧΑΡΙΖΑΝΗΣ – ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Γιατί δεν πέφτει η λάρβα από το κατακόρυφο βασιλικό κελί?
Γνωρίζουμε οτι τα κελία της κηρήθρας εχουν μια κλίση τέτοια που δεν επιτρέπει στον γόνο των μελισσών να πέσει ,ούτε όταν τα κελιά αυτά είναι γεμάτα μέλι να στάξει το μέλι εκτός κελιού .Τι γίνεται όμως με τα βασιλικά κελιά τα οποία κτίζονται κατακόρυφα .Γιατί δεν πέφτει το νεαρό σκουληκάκι?Οι παρατηρήσει έγινα σε έρευνες για άλλα θέματα που αφορούσαν τον βασιλικό πολτό.Διαπιστώθηκε ότι χωρις την παρουσία μιας πρωτείνης του βασιλικού πολτού της MRJP1 η Royalactin ο βασιλικός πολτός εμφανιζόταν περισσότερο ρευστός .Το αίτιο προσπάθησε να ανακαλύψη η βιολόγος Dr.Anja Buttstedt εξετάζοντας την ακριβή δομή αυτής της πρωτείνηςΒρήκε λοιπόν ότι η MRJP1 σε συνδυασμό με μία άλλη πρωτείνη ,την Αpisimin και σε p.h 4.0 δημιουργεί νηματοειδή δομή,η οποία είναι περισσότερο πυκνή και ώς εκ τούτου δεν ρέει.Έτσι αν και το κελί είναι κατακόρυφο η λάρβα παραμένη προσκολλημένη.Στο πείραμα οταν άλλαξαν το p.h τότε άλλαξε και η υφή του βασιλικού πολτού και η λάρβα έπεσε .Δηλαδή το p.h είναι αναγκαίο να είναι στο 4.0ΠΗΓΗ: ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ