Χαλβάς σιμιγδάλι, σιμιγδαλένιος χαλβάς

Ο χαλβάς σιμιγδάλι είναι ένα αγαπημένο μας γλυκό, όχι μόνο εδώ στην Ελλάδα, αλλά γενικότερα στις χώρες της Μεσογείου και των Βαλκανίων! Φτιαγμένος με πολύ απλά και αγνά υλικά, αποτελεί το τέλειο επιδόρπιο για όλες τις περιστάσεις!

Ο χαλβάς σιμιγδάλι έχει βασικό συστατικό, το ίδιο το σιμιγδαλι. Αυτό το χοντρό αλεύρι, που προέρχεται από σκληρό σιτάρι, προσδίδει υφή και απολαυστική γεύση ξηρού καρπού στον χαλβά. Για να αναδείξει τις γεύσεις του το σιμιγδαλι συνδυάζεται επιδέξια με ζάχαρη ή μέλι, νερό και μυρωδάτα μπαχαρικά, όπως κανέλα και γαρύφαλλο.

Ο χαλβάς σιμιγδάλι είναι πραγματικά ξεχωριστός, λόγω της ευελιξίας στη επιλογή υλικών. Μερικά άτομα προτιμούν να προσθέτουν ξηρούς καρπούς όπως αμύγδαλα ή φιστίκια για μια τραγανή γεύση, ενώ άλλα επιλέγουν αποξηραμένα φρούτα όπως σταφίδες ή βερίκοκα για να προσθέσουν μια γλυκύτητα.Ο χαλβας σιμιγδαλενιος εκτός από τη γεύση του σιμιγδαλιού έχει και πολιτιστική σημασία. Στην Ελλάδα σερβίρεται συχνά σε γιορτές και ειδικές περιστάσεις, όπως γάμους και βαπτίσεις. Αυτό το επιδόρπιο συμβολίζει τη φιλοξενία και τη γενναιοδωρία ενσωματώνοντας το φιλόξενο πνεύμα της προσφοράς του στους επισκέπτες.Ο χαλβάς σιμιγδάλι παρέχει επίσης μια καλή πηγή ενέργειας από φυσικά συστατικά. Σε σχέση με τα περισσότερα γλυκά ή εδέσματα που συνήθως βρίσκουμε στα ζαχαροπλαστεία, ο σιμιγδαλένιος χαλβάς αποτελεί μια πιο υγιεινή επιλογή. Ειδικά όταν τον φτιάχνουμε μόνοι μας, μπορούμε αντί για ζάχαρη να χρησιμοποιήσουμε μέλι και να τον κάνουμε πραγματικά υγιεινό, με φυσικά υλικά!Παρακάτω θα βρείτε μία αγαπημένη μας συνταγή, για να φτιάξετε χαλβά σιμιγδάλι, στο σπίτι, με τα πιο αγνά υλικά! Πανεύκολη συνταγή, για πεντανόστιμο χαλβά σιμιγδάλι!

Διάρκεια Εκτέλεσης

15-20 λεπτά

Μερίδες

8-10

Βαθμός Δυσκολίας

Μικρός

Υλικά για τη συνταγή χαλβά σιμιγδάλι

Για τη συνταγή μας, θα χρειαστείτε:

> Για το σιρόπι σας θα χρειαστείτε 4 φλυτζάνια νερό και 1,5 φλυτζάνι ζάχαρη ή μέλι! Εμείς προτιμούμε μέλι από το Μελίδωρον, για να έχει ο χαλβάς μας λιγότερες θερμίδες και να είναι πιο υγιεινός!

> Για το μείγμα σας θα χρειαστείτε 1/2 φλυτζάνι λάδι (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ελαιόλαδο ή λάδι της επιλογής σας), 2 φλυτζάνια σιμιγδαλι «χοντρό» – (λίγο λιγότερο από μισό κιλό), αμύγδαλα κομμένα στη μέση και κανέλα για το γαρνίρισμα

Χαλβάς σιμιγδάλι, εκτέλεση συνταγής

  • Βάζετε νερό σε μία μικρή κατσαρόλα και ρίχνετε τη ζάχαρη ή το μέλι μας. (Ορισμένοι, επιλέγουν να προσθέτουν και φέτες λεμόνι για πιο έντονη γεύση).
  • Στη συνέχεια ζεσταίνουμε σε μέτρια θερμοκρασία, ανακατεύοντας καλά μέχρι να να διαλυθεί η ζάχαρη ή να αρχίσε να καραμελώνει το μέλι μας.
  • Αφού επιτύχουμε να πάρει τη σωστή μορφή το μείγμα μας, χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία για 5 λεπτά.
  • Κατόπιν, αφαιρούμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και το αφήνουμε να φτάσει σιγά σιγά σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Την ίδια στιγμή, ζεσταίνουμε ένα μεγάλο ταψάκι σε μέτρια φωτιά. Κατόπιν, του προσθέτουμε το λάδι και αφήνουμε να ζεσταθεί καλά! Στη συνέχεια, προσθέτουμε το σιμιγδάλι μας και με μία ξύλινη κουτάλα, το ανακατεύομαι καλά!
  • Αφού ανακατέψουμε το μείγμα για 1-2 λεπτά, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε για 10 έως 15 λεπτά, μέχρι το σιμιγδάλι μας να πάρει ένα χρώμα ανοιχτό χρυσαφί. Είναι σημαντικό να το ανακατεύετε συνεχώς και η φωτιά μας να είναι μέτρια προς χαμηλή, για να μην καεί το σιμιγδάλι!
  • Μόλις το σιμιγδαλι μας πάρει το ανοιχτό χρυσαφί χρώμα, ρίχνουμε από πάνω το σιρόπι μας με το μέλι ή τη ζάχαρη. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή όταν ρίχνουμε το σιρόπι μας, ώστε να μην φουσκώσει το μείγμα.
  • Κατόπιν, το ανακατεύουμε για λίγα λεπτά έως ότου το σιμιγδάλι απορροφήσει όλο το σιρόπι! Θα καταλάβετε ότι το μείγμα σας είναι έτοιμο, όταν το σιμιγδάλι δεν κολλάει στις πλαινές πλευρές από το ταψάκι σας!
  • Σε αυτό το σημείο, αποσύρουμε το μείγμα μας από τη φωτιά και ρίχνουμε το σιμιγδαλι μας σε ένα νέο ταψάκι ή τηγανάκι, που να έχει σχήμα που επιθυμούμε να αποκτήσει ο χαλβάς μας!
  • Κατόπιν, πιέζουμε το σιμιγδάλι μας από επάνω ώστε να πάρει το σχήμα του ταψιού και στη συνέχεια το αφήνουμε να κρυώσει για περίπου 1 ώρα!
  • Μόλις κρυώσει, χρησιμοποιήστε μια σπάτουλα σιλικόνης και χαλαρώστε απαλά το κέικ από όλες τις πλευρές. Αναποδογυρίστε το ταψάκι σε ένα πιάτο ή σε όποιο άλλο σκεύος σερβιρίσματος επιθυμείτε και αφαιρέστε το ταψί.
  • Τέλος, προσθέτουμε τα αμύγδαλα μας από πάνω, καθώς και κανέλας! Μπορείτε προσθέσετε και μέλι, για να δώσετε πιο έντονη γεύση! Ο χαλβάς σιμιγδαλι είναι έτοιμος να τον απολαύσετε! Εύκολη συνταγή, απλή και γρήγορη, χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις για χαλβά σιμιγδαλένιο.
  • Παρατήρηση – μπορείτε να προσθέσετε μέσα στο μείγμα σας σταφίδες ή ξηρούς καρπούς ή αποξηραμένα φρούτα! Επίσης, στο τέλος μπορείτε να προσθέσετε σαν διακόσμηση είτε μέλι όπως αναφέραμε ή σοκολάτα, καθώς και φλούδες από πορτοκάλι ή λεμόνι!Καλή σας απόλαυση!
read more

Προιόντα μελίδωρον για χαλβά σιμιγδάλι

Τόσο για το μέλι που θα χρησιμοποιήσετε για το μείγμα σας, όσο και για το μέλι που θα χρησιμοποιήσετε ως επικάλυψη – γαρνίρισμα, δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός ως προς τη ποικιλία! Μπορείτε να επιλέξετε το τύπο μελιού της αρεσκείας σας! Βρείτε όλες τις ποικιλίες μελιού Μελίδωρον και επιλέξτε αυτή που σας ταιριάζει περισσότερο:

-20%
Original price was: 24,50€.Η τρέχουσα τιμή είναι: 19,60€.
-20%
Original price was: 17,25€.Η τρέχουσα τιμή είναι: 13,80€.

Μη χάσετε τις συνταγές μας για χαλβά με μέλι και ταχίνι, για κέικ με μέλι και για γαλακτομπούρεκο!

Βρείτε όλες μας τις συνταγές με μέλι

Συνταγές Μελίδωρον