Βάμμα Πρόπολης, Τι είναι η Πρόπολη
Η λέξη πρόπολη προέρχεται από το «πρό + πόλις» και δηλώνει το μέσο υπεράσπισης της πόλης των μελισσών. Οι μέλισσες τη συλλέγουν από τους οφθαλμούς των φυτών και τη μετατρέπουν με δικές τους εκκρίσεις και κερί σε ένα φυσικό «φράγμα» προστασίας. Η πρόπολη παρουσιάζει βακτηριοστατικές και βακτηριοκτόνες ιδιότητες, γι’ αυτό και χρησιμοποιείται ευρέως στην εναλλακτική ιατρική.
Στο Μελίδωρον, παράγουμε βάμμα πρόπολης 30% με αιθυλική αλκοόλη υψηλής καθαρότητας, διατηρώντας όλα τα ενεργά συστατικά της πρώτης ύλης.
Βάμμα πρόπολης, η πρώτη ύλη
Η πρόπολη ξεκινά από τις ρητινώδεις εκκρίσεις που προέρχονται κυρίως από τους οφθαλμούς και τον φλοιό ορισμένων δέντρων. Οι συλλέκτριες μέλισσες χρησιμοποιούν τα σαγόνια τους για να συλλέξουν αυτές τις ουσίες και, με τη βοήθεια των μπροστινών τους ποδιών, τις τοποθετούν στα “καλαθάκια” γύρης που έχουν στα πίσω πόδια.
Μόλις επιστρέψουν στην κυψέλη, άλλες μέλισσες παραλαμβάνουν την πρόπολη, προσθέτουν κερί και ειδικές εκκρίσεις και την ετοιμάζουν για χρήση. Χάρη σε αυτή τη διαδικασία, η πρόπολη μετατρέπεται σε πολύτιμο υλικό για την αποστείρωση και ενίσχυση της κυψέλης.
Ο μελισσοκόμος τοποθετεί ειδική σήτα πρόπολης, ώστε οι μέλισσες να την προπολάρουν. Έτσι εξασφαλίζει καθαρή και ποιοτική πρόπολη, την οποία διαθέτει είτε ακατέργαστη είτε ως βάμμα μέσω εκχύλισης σε αιθυλική αλκοόλη.
Βάμμα πρόπολης, τι περίεχει
Περισσότερες από 300 διαφορετικές ουσίες ! Η σύνθεσή της ποικίλλει ανάλογα με τη χλωρίδα της περιοχής από την οποία τη συλλέγουν οι μέλισσες.Γενικά η πρόπολη περιέχει τις παρακάτω κατηγορίες ουσιών:
Ρητίνες 45-55% (φλαβονοειδή, φαινολικά οξέα, τερπένια, κ.α.)
Κερί και λιπαρά οξέα 25-35%
Αιθέρια έλαια 10%
Γύρη 5% (πρωτεΐνες, ελεύθερα αμινοξέα)
Άλλες οργανικές ουσίες και μέταλλα 5% (κετόνες, λακτόνες. κινόνες, στεροειδή, βενζοϊκό οξύ και εστέρες, βιταμίνες, σάκχαρα)
Βαμμα προπολης από το Μελίδωρον!
Βάμμα πρόπολης, Τι προσφέρει στην υγεία
Η πρόπολη χρησιμοποιείται για δυο χιλιετίες τουλάχιστον από την παραδοσιακή ιατρική πολλών λαών και, πριν μερικές δεκαετίες, ανακαλύφθηκε εκ νέου από τη δυτική ιατρική και κτηνιατρική. Μεταξύ 1980 και 1995 δημοσιεύτηκαν περισσότερα από 350 επιστημονικά άρθρα για τις ευεργετικές δράσεις της πρόπολης από επιστήμονες 31 χωρών. Πλέον δημοσιεύονται περισσότερα από 300 επιστημονικά άρθρα το χρόνο!
Ο άνθρωπος χρησιμοποιεί την πρόπολη για τις παρακάτω ιδιότητες – δράσεις:
Αναισθητική και Αναλγητική Δράση
Εφαρμόζεται τοπικά σε πληγές, εγκαύματα και στοματικά έλκη, προσφέροντας άμεση ανακούφιση από τον πόνο.
Αντιαλλεργική Προστασία
Τα φλαβονοειδή που περιέχει μπλοκάρουν τις αλλεργικές αντιδράσεις, αναστέλλοντας τη δράση οξέων που καταστρέφουν τα κύτταρα. Παρ’ όλα αυτά, περίπου 1 στους 1000 ανθρώπους εμφανίζει αλλεργία στην πρόπολη.
Αντιβιοτική, Αντιμυκητιακή & Αντιική Δράση
Η πρόπολη, γνωστή και ως «Ρωσική πενικιλίνη», δεν δρα μόνο ενάντια στα βακτήρια. Καταπολεμά ιούς, μύκητες και ενισχύει την ανοσολογική απόκριση του οργανισμού, αυξάνοντας την παραγωγή αντισωμάτων.
Αντιφλεγμονώδης Δράση
Σε έρευνα του 1995, το 70% των χρηστών δήλωσε ότι χρησιμοποιεί την πρόπολη για φλεγμονώδεις παθήσεις, όπως αρθρίτιδα, μυϊκούς πόνους, βρογχίτιδα, άσθμα, έκζεμα και ψωρίαση.
Ισχυρή Αντιοξειδωτική Προστασία
Η πρόπολη εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν κυτταρικό θάνατο, πρόωρη γήρανση και καρκινογένεση. Σε πείραμα του 1989, ποντίκια που δέχθηκαν πρόπολη πριν από έκθεση σε ακτινοβολία επιβίωσαν, σε αντίθεση με τα ποντίκια της ομάδας ελέγχου.
Αντικαρκινική Δράση
Κλινικές παρατηρήσεις δείχνουν ότι η πρόπολη συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής ασθενών με καρκίνο. Η κλινική του Δρ. Μιζουκάμι στο Τόκιο χρησιμοποιεί πρόπολη επί 35 χρόνια με εντυπωσιακά αποτελέσματα στην παράταση της ζωής και στην υποστήριξη της θεραπείας.
Αντιδιαβητική Ικανότητα
Έρευνες (π.χ. Fulianq Η. 2005) έδειξαν ότι η πρόπολη ρυθμίζει τα επίπεδα γλυκόζης και λιπιδίων στο αίμα, περιορίζοντας το οξειδωτικό στρες και υποστηρίζοντας τον μεταβολισμό.
Αντενδείξεις
Η μοναδική αντένδειξη είναι η αλλεργία. Εάν παρατηρηθούν συμπτώματα όπως φαγούρα στο στόμα, εξανθήματα, ναυτία ή διάρροια, διακόψτε άμεσα τη χρήση και συμβουλευτείτε αλλεργιολόγο. Πιο συχνή είναι η δερματική αλλεργία από επαφή.
Βάμμα πρόπολης, Δοσολογία
Εσωτερική χρήση:
Στο απλό κρυολόγημα, μια ευρέως διαδεδομένη μέθοδος είναι το μάσημα ακατέργαστης πρόπολης. Πάρτε ένα μικρό μπαλάκι στο μέγεθος ρεβιθιού, μασήστε το μέχρι να χάσει την υφή τσίχλας και να αρχίσει να τρίβεται. Στη συνέχεια, καταπιείτε το. Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία 2-3 φορές την ημέρα, μόλις νιώσετε πονόλαιμο ή κάψιμο στη μύτη. Συνήθως, δύο μέρες αρκούν για να υποχωρήσουν τα συμπτώματα. Η μέθοδος είναι αποτελεσματική και για άφτρες, ουλίτιδα και άλλα στοματικά προβλήματα.
Για πρόληψη και ενίσχυση του ανοσοποιητικού, διαλύστε 25-50 σταγόνες εκχυλίσματος πρόπολης σε ένα φλιτζανάκι νερό και πιείτε το μία φορά την ημέρα, την πρώτη εβδομάδα κάθε μήνα, κατά τους χειμερινούς μήνες. Αν παρουσιαστεί ίωση, αυξήστε τη δόση σε τρεις φορές την ημέρα, πάντα μισή ώρα πριν το φαγητό.
Για παιδιά 3-12 ετών, χορηγείται η μισή δόση. Αν η γεύση δεν τους αρέσει, μπορείτε να προσθέσετε τις σταγόνες σε ένα κουταλάκι μέλι.
Σε παιδιά κάτω των τριών ετών, εγκύους και θηλάζουσες, πρέπει πάντα να προηγείται ιατρική συμβουλή.
Η πρόπολη δεν φαίνεται να αλληλεπιδρά αρνητικά με φάρμακα. Μάλιστα, μελέτες δείχνουν ότι ενισχύει την αποτελεσματικότητα των αντιβιοτικών. Ωστόσο, καλό είναι να ενημερώνετε τον γιατρό σας για τη χρήση της, ώστε να συμβάλλετε στην επιστημονική αποδοχή και διάδοση των ωφελειών της.
Εξωτερική χρήση:
Εφαρμόστε λίγες σταγόνες βάμματος απευθείας σε σπυράκια, μικροτραύματα, μυρμηγκιές ή άλλες ιογενείς δερματικές παθήσεις. Για άφτρες, εγκαύματα ή ακμή, ανακατέψτε λίγες σταγόνες βάμματος με μία κουταλιά του γλυκού μέλι και εφαρμόστε τοπικά.
ΠΗΓΕΣ – ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ, Βαμμα προπολης
Τα παραπάνω κείμενα στηρίζονται σε βιβλιογραφία και αναρτήσεις από τους παρακάτω
www.omse.gr (Ομοσπονδια Μελισσοκομικων Συλλογων Ελλαδος)
«ΠΑΡΑΓΩΓΗ, ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ & ΧΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΠΟΛΤΟΥ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ»
κ.Ανδρεας Θρασυβουλου, Τσαλιμαλμα Ευθυμια, Εργαστήριο Μελισσοκομίας –Σηροτροφίας Σχολή Γεωπονίας Α.Π.Θ
«Η ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΡΟΠΟΛΗΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ»
Πτυχιακή εργασία Μαρίνα Καμενάκη & Άννα Οικονόμου, ΤΕΙ Θεσσαλονίκης Σχολή Επαγγελμάτων υγείας και Πρόνοιας Τμήμα Αισθητικής και Κοσμητολογίας, Θεσσαλονίκη 2015
«ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΜΕΛΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΟΠΟΛΗΣ»
Τανακάκη Χ. & Δήμου Μ. & Θρασυβούλου Α., Α Πανελλήνιο Συνέδριο Επαγγελματικής Μελισσοκομίας, αλεξανδρούπολη 7-8 Νοεμβρίου 2015
Βρείτε ένα πολύ αναλυτικό μας άρθρο εδώ.