Παστέλι συνταγή με μέλι, σπιτικό
Παστέλι συνταγή για ένα υγιεινό σνακ, γνωστό γλύκισμα από την αρχαιότητα, από τα πιο εύκολα καθώς έχει λίγα υλικά και υψηλή διατροφική αξία, είναι σούπερ πηγή ενέργειας για όλη την ημέρα. Υπάρχουν ακρετές παραλλαγές για παραδοσιακό παστέλι με μέλι και σουσάμι και ακρετοί έχουν περιαματιστεί προσθέτοντας φιστίκι και αμύγδαλα ή άλλους κηρούς καρπούς και κανέλα για πιο έντονη γεύση. Στο youtube θα βρείτε άπειρα βίντεο για όλες τις συνταγές.
Πως φτιάχνουμε παστέλι, Παστέλι συνταγή για παραδοσιακό παστέλι με σουσάμι
με μέλι από το Μελίδωρον!
Η παραδοσιακή παστέλι συνταγή είναι πολύ απλή καθώς περιέχει μόνο μέλι και σουσάμι. Πολλοί θεωρούν πως το θυμαρίσιο μέλι είναι το πιο κατάλληλο όμως αυτό δεν είναι περιοριστικό καθώς η συτναγη έχει παρασκευαστεί με επιτυχία με όλους σχεδόν τους τύπους μελιού. Η παστέλι συνταγή περιέχει ίδια ποσότητα από μέλι και σουσάμι οπότε η αναλογία εξαρτάται από την ποσότητα που θέλετε να φτιάξετε κάθε φορά και ξύσμα ή φλούδες από λεμόνι. Μπορείτε πολύ εύκολα να χρησιμοποιήσετε σαν μεζούρα ένα ποτήρι νερού.
Αρχικά προσθέτουμε το σουσάμι σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε καλά για τουλάχιστον 4-5 λεπτά, μερικές φορές έως και 10 λεπτά μέχρι να δούμε ότι το σουμάμι έχει βγάλει τα αρώματά του, έως ότου είναι καβουρδισμένο δηλαδή και έχει ροδίσει. Στη συνέχεια ρίχνουμε το μέλι και το λεμόνι σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να βράσει (περίπου στους 125 βαθμούς). Αφαιρούμε τη φλούδα λεμονιού και στη συνέχεια προσθέτουμε το καβουρδισμένο σουσάμι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να δούμε ότι το μείγμα να αρχίσει να σφίγγει και να ξεκολλάει εύκολα από τον πάτο της κατσαρόλας. Πρέπει να ανακατεύουμε συνεχώς για να μην το αφήνουμε να καίγεται από κάτω.
Σε ένα ταψί στρώνουμε μια λαδόκολλα, αντικολλητική μεμβράνη και απλώνουμε το μείγμα μας. Καλύπτουμε από πάνω με μια δεύερη κόλλα και στρώνουμε ομοιόμορφα με πλάστη μέχρι το παστέλι να έχει το επιθυμητό πάχος, περίπου 1 εκ. Το αφήνουμε να κρυώσει λίγο, για περίπου 5 λεπτά και το κόβουμε με μαχαίρι στο μέγεθος και σχήμα που θέλουμε. Όταν το παστέλι κρυώσει τελείως, χωρίζουμε τα κομμάτια και τα φυλάμε σε ένα κουτί ή βάζο που κλείνει αεροστεγώς για να τα προστατέψουμε από την υγρασία. Το παστέλι είναι έτοιμο να το απολαύσουμε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας.
Εάν θέλουμε το παστέλι μας να είναι πιο σκληρό, μπορούμε να αλλάξουμε την συνταγή, προσθέτοντας ζάχαρη αντί για μέλι, μέχρι και μισό μισό ή πιο απλά μπορούμε να αυξήσουμε την αναλογία του σουσαμιού έως και 3 μέρη σουσάμι προς ένα μέρος μέλι.
Παστέλι συνταγή, Σπιτικό παστέλι με λίγα υλικά
Όπως έχουμε γράψει και παρπάνω η παστέλι συνταγή έχει πάρα πολλές παραλλαγές. Μια εύκολη και θρεπτική παστέλι συνταγή που είναι πλούσια σε βιταμίνες είναι το παστέλι με αποξηραμένα φρούτα. Ο τρόπος παρασκευής που έχουμε περιγράψει παραπάνω είναι σχεδόν ο ίδιος. Η διαφορά είναι ότι προσθέτουμε τα αποξηραμένα φρούτα την ώρα που καβουρδίζουμε το σουσάμι.
Πως φτιάχνω παστέλι με ξηρούς καρπούς | Παστέλι συνταγή
Η παστέλι συνταγή με τους ξηρούς καρπούς έχει την ίδια ακριβώς φιλοσοφία. Την ώρα που καβουρδίζω το σουσάμι, προσθέτω αμύγδαλο, φυστίκι ή όποιον άλλο ξηρό καρπό εγώ επιθυμώ και ψήνω στο τηγάνι μέχρι να αρχίσει να βγάζει τα αρώματα του. Επιπέον πολλές φορές καβουρδίζουμε το σουσάμι στον φούρνο στους 180 βαθμούς μαζί με τους ξηρους καρπούς, ανακατεύοντας τακτικά στην περίπτωση που δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε το τηγάνι.
Προιόντα Μελίδωρον για παστέλι συνταγή
Μπορείτε να διαλέξετε τη ποικιλία μελιού που σας αρέσει περισσότερο για τη παστέλι συνταγή σας!
Μη χάσετε τη συνταγή μας για κέικ με μέλι, χαλβά με μέλι και ταχίνι, για χαλβά σιμιγδάλι και για γαλακτομπούρεκο.Όλες, με μέλι Μελίδωρον!