Μέλι Βελανιδιάς Γενικά
Στην παρθένα περιοχή του περίφημου δρυοδάσους στο οροπέδιο της Φολόης στην Ορεινή Ηλία συλλέγεται ένα από τα πιο αδικημένα-υποτιμημένα μέλια της ελληνική φύσης (όσον αφορά την φήμη του στους καταναλωτές) το μέλι βελανιδιάς.
Συλλέγεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες από τέλος Ιουνίου μέχρι και τέλη Ιουλίου .
Παράγεται από τις μελιτώδεις εκκρίσης της βελανιδιάς(κύριως τα φύλλα ) και προκύπτει ένα πολύ σκοτεινό, σχεδόν μαύρο και αρκετά παχύρρευστο μέλι με υπέροχη καραμελένια γεύση το οποίο κρυσταλλώνει πάρα πολύ δύσκολα (πάνω από 12 μήνες η και 18 μήνες).
Μέλι βελανιδιάς Χαρακτηριστικά
Σύμφωνα με έρευνα που έγινε από το εργαστήριο Μελισσοκομίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από την κ.Χ.Τανανάκη μελετήθηκε η αντιοξειδωτική & βακτηριδιακή δράση του μελιού της βελανιδιάς καθώς και άλλων 8 αμιγών ελληνικών μελιών και του πασίγνωστο μέλι Manuka που παράγεται στην Νέα Ζηλανδία. Από την παραπάνω έρευνα διαπιστώθηκε ξεκάθαρα και με διαφορά ότι την υψηλότερη αντιοξειδωτική δράση είχε το μέλι της βελανιδιάς καθώς επίσης και το μεγαλύτερο ποσοστό σε ολικές φαινόλες παρουσίασε επίσης το μέλι βελανιδιάς. Πλήρη παρουσίαση της έρευνας μπορείτε να βρείτε στο τέλος του κειμένου στην ενότητα «Επιστημονικά άρθρα»
Πίνακας στοιχείων μέλι βελανιδιάς
ΕΙΔΟΣ Μέλι Βελανιδιάς
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Μελίτωμα
ΧΡΩΜΑ Σχεδόν μαύρο
ΓΕΥΣΗ Βαριά καραμελένια γεύση με διάρκεια
ΑΡΩΜΑ Βαρύ Έντονο
ΚΡΥΣΤΑΛΛΩΣΗ >12 μήνες
ΠΕΡΙΟΧΗ Βορειοδυτική Πελοπόννησος(Δάσος Φολόης)
ΠΕΡΙΟΔΟΣ Ιούνιος – Ιούλιος
Επιστημονικά Άρθρα μέλι βελανιδιάς
ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΜΕΛΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΟΠΟΛΗΣ
Τανανάκη Χ. ,Δήμου Μ.,Θρασυβούλου Α. – Εργαστήριο Μελισσοκομίας – Σηροτροφίας, Σχολή Γεωπονιάς Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος, Τμήμα Γεωπονίας,Α.Π.Θ
Ά Πανελλήνιο Συνέδριο Επαγγελματικής Μελισσοκομίας- Αλεξανδρούπολη 7 & 8 Νοεμβρίου 2015
Γευστικές Προτάσεις
Συνοδεύστε με ώριμα και παλαιωμένα τυριά. Θα εκπλαγείτε από την γεύση που θα προκύψει.
Ανακατέψτε με ξύδι και θα προκύψει ένα υπέροχο παχύρευστο «γλυκόξιδο» Περιχύστε με αυτό πράσινες σαλάτες και πιθανόν δεν θα ξαναχρησιμοποιήσετε βαλσάμικο ξύδι! Δοκιμάστε το μέλι βελανιδιάς από το Μελίδωρον!