Πευκόμελο – Γενικά
Το πευκόμελο παράγεται αποκλειστικά στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο & φυσικά στην Ελλάδα. Το 65% της συνολικής παραγωγής μελιού στην Ελλάδα είναι πευκόμελο & προέρχεται από τις μελιτώδεις εκκρίσεις του εντόμου Marchalina hellinica γνωστό ως «βαμβακάδα», «εργάτης» του πεύκου. Με γεύση όχι ιδιαίτερα γλυκιά & άρωμα που ξεχωρίζει αποτελεί το σημαντικότερο μελισσοκομικό φυτό της Ελλάδας.
Πευκόμελο Παραγωγή
Το πευκόμελο συλλέγετε από τα πευκοδάση της Αρκαδίας στην Πελοπόννησο και στην Εύβοια σε υψόμετρο που κυμαίνεται από 800μ. – 1300μ. τόσο την Άνοιξη (Απρίλιο – Μάιο) όσο και το Φθινόπωρο (Σεπτέμβριο – Οκτώβριο). Το ανοιξιάτικο πευκόμελο είναι πιο ανοιχτόχρωμο, διαυγές & πιο αρωματικό από αυτό που παράγεται το φθινόπωρο. Λόγω της χαμηλής περιεκτικότητας του σε γλυκόζη η κρυστάλλωση του γίνεται με αρκετά βραδύ ρυθμό (>8 μήνες). Η θρεπτική αξία του ελληνικού πευκόμελου στηρίζεται στο μεγάλο αριθμό διαφορετικών ουσιών που συνυπάρχουν στην σύσταση του. Ξεχωριστή θέση έχουν τα ιχνοστοιχεία τα οποία βρίσκονται σε μεγάλες συγκεντρώσεις στα ελληνικά πευκόμελα χαρακτηρίζοντας τα ως μέλι με υψηλή θρεπτική αξία. Δοκιμάστε το κορυφαίο μέλι πεύκου από το Μελίδωρον!
Πίνακας στοιχείων Πευκόμελο
ΕΙΔΟΣ – Μέλι πεύκου
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ – Μελίτωμα
ΧΡΩΜΑ – Σκούρο
ΓΕΥΣΗ – Λίγο γλυκό
ΑΡΩΜΑ – Βαρύ άρωμα
ΚΡΥΣΤΑΛΛΩΣΗ >8 μήνες
ΠΕΡΙΟΧΗ – Εύβοια
ΠΕΡΙΟΔΟΣ – Σεπτέμβριος – Οκτώβριος
Μελι πεύκο Επιστημονικά Άρθρα
ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΜΕΛΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΟΠΟΛΗΣ
Τανανάκη Χ. ,Δήμου Μ.,Θρασυβούλου Α. – Εργαστήριο Μελισσοκομίας – Σηροτροφίας, Σχολή Γεωπονιάς Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος, Τμήμα Γεωπονίας,Α.Π.Θ
Ά Πανελλήνιο Συνέδριο Επαγγελματικής Μελισσοκομίας- Αλεξανδρούπολη 7 & 8 Νοεμβρίου 2015
Γευστικές Προτάσεις:
Συνοδεύστε με ώριμα και παλαιωμένα τυριά. Θα εκπλαγείτε από την γεύση που θα προκύψει.