Μία από τις πιο συχνές ερωτήσεις είναι: “Γιατί κρυσταλλώνει το μέλι;”
Το ελληνικό μέλι είναι διάσημο για την εξαιρετική του ποιότητα και τις μοναδικές γεύσεις του. Το ποικιλόμορφο τοπίο της Ελλάδας παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του γευστικού του προφίλ.
Το ήπιο μεσογειακό κλίμα και η άφθονη ηλιοφάνεια προσφέρουν ιδανικές συνθήκες για τις μέλισσες, επιτρέποντάς τους να συλλέγουν νέκταρ από φυτά πλούσια σε αρώματα και θρεπτικά συστατικά.
Ανάλογα με την περιοχή παραγωγής, το ελληνικό μέλι μπορεί να έχει νότες βοτάνων, λουλουδιών ή εσπεριδοειδών, δίνοντάς του ένα πολύπλοκο και πλούσιο γευστικό προφίλ.
Γιατί κρυσταλλώνει το μέλι?
Το μέλι ελάτης ανήκει στα μέλια που δεν κρυσταλλώνουν ή κρυσταλλώνουν πολύ αργά – Μελίδωρον!
Τί είναι η κρυστάλλωση του μελιού και γιατί το μέλι κρυσταλλώνει
Γιατί κρυσταλλώνει το μέλι? Συχνά αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα με τη κρυστάλλωση του μελιού όταν βρίσκουμε ένα βάζο μελιού στο οποίο έχουν δημιουργηθεί κρύσταλλοι, δίνοντάς του την αίσθηση ότι έχει στερέψει και δεν είναι πλέον καλό. Πώς όμως προκαλείται αυτή η κρυστάλλωση και ποιοι είναι οι παράγοντές της; Η κρυστάλλωση είναι μια φυσική διαδικασία που συμβαίνει συχνά στο μέλι και η οποία εξαρτάται από τα επίπεδα ζάχαρης και νερού, από την παρουσία παραγόντων κρυστάλλωσης, από τη θερμοκρασία αποθήκευσης καθώς και από τον χρόνο και τις διαδικασίες αποθήκευσης.
Πότε και γιατί το μέλι κρυσταλλώνει
Κάτω από τους 10ºC , η κρυστάλλωση του μελιού επιβραδύνεται. Η χαμηλή θερμοκρασία αυξάνει την ιξώδες του μελιού, με αποτέλεσμα την αργή διαμόρφωση και διάδοση των κρυστάλλων. Το μέλι αντιστέκεται στην κρυστάλλωση καλύτερα σε θερμοκρασίες άνω των 25ºC .
Πώς να αντιμετωπίσετε την κρυστάλλωση του μελιού - γιατί το μέλι κρυσταλλώνει
Γιατί κρυσταλλώνει το μέλι – πως να το αντιμετωπίσετε: Μπορείτε να τοποθετήσετε το βαζάκι με το μέλι σας σε ένα λεκανάκι, στο οποίο έχετε προσθέσει ζεστό νερό – προσοχή, όχι καυτό, περίπου 40-45 βαθμούς κελσίου. Το αφήνετε μέσα στο ζεστό νερό, αν χρειασθεί προσθέτετε επιπλέον ζεστό νερό ώστε να κρατά πάντα σταθερή θερμοκρασία και σε περίπου 45 λεπτά με μία ώρα, το μέλι σας θα έχει πάψει να είναι κρυσταλλωμένο.
Γιατί το μελι κρυσταλλώνει - Τρόποι διατήρησης του μελιού
Διατηρήστε το μέλι σε θερμοκρασίες κόντα στους 25 βαθμούς κελσίους, αποφεύγοντας να το αποθηκεύσετε σε χώρο με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.
Διαφορά μεταξύ κρυσταλλωμένου και υγρού μελιού
Πρακτικά δεν υπάρχει διαφορά, καθώς το μέλι δεν χάνει τις ιδιότητές του ακόμη και αρκετά χρόνια μετά! Τα δασικά μέλια όπως το βελανίδι, πεύκο, ελάτης, βελανιδιάς, καστανιάς είναι αυτά που δεν κρυσταλλώνουν ή κρυσταλλώνουν πολύ αργά.