Μέλι Καστανιάς Γενικά
Το μέλι καστανιάς συλλέγετε από το νέκταρ και τις μελιτώδεις εκκρίσεις της Καστανιάς (Castanea sativa) της λεγόμενης και «Βασίλισσας του βουνού» από τα παρθένα «καστανόδαση» της Νοτιοανατολικής Πελοποννήσου σε υψόμετρο πάνω από 800μ. στις αρχές καλοκαιριού Ιούνιο μέχρι και τον Ιούλιο.
Οι μελιτώδεις εκκρίσεις παράγονται από την αφίδα Myzocallis castanicola που συναντάτε στην κάτω επιφάνεια των φύλλων αλλά και πάνω στα κύπελα που περιβάλουν τους καρπούς της καστανιάς. Συνήθως η νεκταροέκκριση & μελιτοέκριση της συνοδεύονται από τις νεκταροεκκρίσεις μιας πληθώρας αγριολούλουδων & αγριοβότανων με αποτέλεσμα το μέλι το οποίο συλλέγετε να αποτελεί «Πανδαισία γεύσεων». Ιδιαίτερο και μοναδικό για τις ιδιότητες του με έντονη, πιπεράτη γεύση, ιδιάζον & δυνατό άρωμα, λιγότερο γλυκό από τα άλλα μέλια & με ελαφρά πικρή επίγευση.
Μέλι καστανιάς έρευνα
Σύμφωνα με έρευνα που έγινε από το εργαστήριο Μελισσοκομίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από την κ.Χ.Τανανάκη μελετήθηκε η αντιοξειδωτική & βακτηριδιακή δράση 9 αμιγών ελληνικών μελιών καθώς και του πασίγνωστο μέλι Manuka που παράγεται στην Νέα Ζηλανδία. Από την παραπάνω έρευνα διαπιστώθηκε ότι την υψηλότερη αντιοξειδωτική δράση μετά το μέλι της βελανιδιάς παρουσίασε το μέλι Καστανιάς . Πλήρη παρουσίαση της έρευνας μπορείτε να βρείτε στο τέλος του κειμένου στην ενότητα «Επιστημονικά άρθρα»
Πίνακας στοιχείων μέλι καστανιάς
ΕΙΔΟΣ Μέλι Καστανιάς
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Ανθόμελο με χαρακτηριστικά μελιτώματος
ΧΡΩΜΑ Σκούρο καφέ προς μαύρο
ΓΕΥΣΗ Έντονη δυνατή υπόπικρη με διάρκεια
ΑΡΩΜΑ Βαρύ Έντονο
ΚΡΥΣΤΑΛΛΩΣΗ >18 μήνες
ΠΕΡΙΟΧΗ Νοτιοανατολική Πελοπόννησος
ΠΕΡΙΟΔΟΣ Ιούνιος – Ιούλιος
Επιστημονικά Άρθρα μέλι καστανιάς
ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΜΕΛΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΟΠΟΛΗΣ
Τανανάκη Χ. ,Δήμου Μ.,Θρασυβούλου Α. – Εργαστήριο Μελισσοκομίας – Σηροτροφίας, Σχολή Γεωπονιάς Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος, Τμήμα Γεωπονίας,Α.Π.Θ
Ά Πανελλήνιο Συνέδριο Επαγγελματικής Μελισσοκομίας- Αλεξανδρούπολη 7 & 8 Νοεμβρίου 2015
Γευστικές Προτάσεις
Συνοδεύστε με ώριμα και παλαιωμένα τυριά. Θα εκπλαγείτε από την γεύση που θα προκύψει.
Βάλτε το σε αφέψημα Φασκόμηλου ή Φασκόμηλου με Τσάι του Βουνού. Θα διαπιστώσετε την αρμονία των δύο κατά βάση «πικρών» όπως είναι το φασκόμηλο και το μέλι της καστανιάς από το Μελίδωρον!