Μέλι Eλάτης βανιλια γενικά
Το μελι ελατης βανιλια Μαινάλου παράγεται από τα μαύρα έλατα του όρους Μαινάλου στην Αρκαδία καθώς και απο το όρος Πάρνωνα στην Αρκαδία και είναι ένα ονομαστό προϊόν για τη γεύση του και τη μικρή συγκέντρωσή του σε σάκχαρα. Είναι ανοιχτόχρωμο και θυμίζει κάτι ανάμεσα σε καραμέλα (πέρλα) και βανίλια. Είναι ένα από το πιο γευστικά ελληνικά μέλια!
Το μέλι αυτό δε συλλέγεται από τα άνθη αλλά από ένα μελίτωμα που παράγουν κάποιοι μικροοργανισμοί στον κορμό του μαύρου ελάτου. Άλλο ένα μοναδικό χαρακτηριστικό του είναι ότι λόγω της χαμηλής περιεκτικότητας του σε γλυκόζη, κρυσταλλώνει πάρα πολύ δύσκολα έως καθόλου.
Μέλια ελατης βανιλια εξαγωγή
Η εξαγωγή του μελιού είναι εξαιρετικά δύσκολη για το λόγο αυτό η παραγωγή του είναι πολύ μικρή και περιοδική ανά τα έτη. Πληθώρα μελισσοκόμων από τις γύρω περιοχές τοποθετούν κυψέλες στο Μαίναλο και στον Πάρνωνα αλλά η παραγωγή εξακολουθεί να είναι μικρή. Είναι ένας από τους θησαυρούς της ελληνικής φύσης.
Πίνακας στοιχείων, μέλια ελάτης βανιλια
ΕΙΔΟΣ Μελι Ελάτης βανιλια Μαινάλου
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Μελίτωμα
ΧΡΩΜΑ Λευκό
ΓΕΥΣΗ Λίγο γλυκό
ΑΡΩΜΑ Πολύ ελαφρό άρωμα
ΚΡΥΣΤΑΛΛΩΣΗ Δεν κρυσταλλώνει
ΠΕΡΙΟΧΗ Όρος Μαίναλο Αρκαδία
ΠΕΡΙΟΔΟΣ Ιούνιος – Ιούλιος
Γευστικές Προτάσεις μέλια ελάτης βανίλια
Συνοδεύεστε με λευκά τυριά. Βάλτε το σε αφέψημα Φασκόμηλου ή Φασκόμηλου με Τσάι του Βουνού. Δοκιμάστε το μελι βανιλια ελάτης από το Μελίδωρον!