Μέλι Βανίλια Ελάτης γενικά
Το Μέλι Βανίλια Ελάτης Μαινάλου παράγεται από τα μαύρα έλατα του όρους Μαινάλου στην Αρκαδία καθώς και από το όρος Πάρνωνα στην Αρκαδία και είναι ένα ονομαστό προϊόν για τη γεύση του και τη μικρή συγκέντρωσή του σε σάκχαρα. Είναι ανοιχτόχρωμο και θυμίζει κάτι ανάμεσα σε καραμέλα (πέρλα) και βανίλια.
Το μέλι αυτό δε συλλέγεται από τα άνθη αλλά από ένα μελίτωμα που παράγουν κάποιοι μικροοργανισμοί στον κορμό του μαύρου ελάτου. Άλλο ένα μοναδικό χαρακτηριστικό του είναι ότι λόγω της χαμηλής περιεκτικότητας του σε γλυκόζη, κρυσταλλώνει πάρα πολύ δύσκολα έως καθόλου.
Μέλι Βανίλια εξαγωγή
Η εξαγωγή του μελιού είναι εξαιρετικά δύσκολη για το λόγο αυτό η παραγωγή του είναι πολύ μικρή και περιοδική ανά τα έτη. Πληθώρα μελισσοκόμων από τις γύρω περιοχές τοποθετούν κυψέλες στο Μαίναλο και στον Πάρνωνα αλλά η παραγωγή εξακολουθεί να είναι μικρή. Είναι ένας από τους θησαυρούς της ελληνικής φύσης.
Πίνακας στοιχείων, μέλι βανιλια
ΕΙΔΟΣ Μέλι Ελάτης Μαινάλου
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Μελίτωμα
ΧΡΩΜΑ Λευκό
ΓΕΥΣΗ Λίγο γλυκό
ΑΡΩΜΑ Πολύ ελαφρό άρωμα
ΚΡΥΣΤΑΛΛΩΣΗ Δεν κρυσταλλώνει
ΠΕΡΙΟΧΗ Όρος Μαίναλο Αρκαδία
ΠΕΡΙΟΔΟΣ Ιούνιος – Ιούλιος
Γευστικές Προτάσεις μέλι Βανίλια
Συνοδεύεστε με λευκά τυριά. Βάλτε το σε αφέψημα Φασκόμηλου ή Φασκόμηλου με Τσάι του Βουνού. Δοκιμάστε το μελι βανιλια ελάτης από το Μελίδωρον!
Βρείτε στο blog μας αναλυτικά άρθρα με λεπτομέρειες για το βασιλικό πολτό, τη πρόπολη, τη κηραλοιφή, και για τη γύρη!