Μελι ελατης – Από το Μαίναλο
Το μελι ελατης Μαινάλου παράγεται από τα μαύρα έλατα του όρους Μαινάλου στην Αρκαδία καθώς και απο το όρος Πάρνωνα και είναι ένα ονομαστό προϊόν για τη γεύση του και τη μικρή συγκέντρωσή του σε σάκχαρα. Είναι ανοιχτόχρωμο και θυμίζει κάτι ανάμεσα σε καραμέλα (πέρλα) και βανίλια.
Μελι ελατης συλλογή
Το μέλι αυτό δε συλλέγεται από τα άνθη αλλά από ένα μελίτωμα που παράγουν κάποιοι μικροοργανισμοί στον κορμό του μαύρου ελάτου. Άλλο ένα μοναδικό χαρακτηριστικό του είναι ότι λόγω της χαμηλής περιεκτικότητας του σε γλυκόζη, κρυσταλλώνει πάρα πολύ δύσκολα έως καθόλου.
Η εξαγωγή του μελιού είναι εξαιρετικά δύσκολη για το λόγο αυτό η παραγωγή του είναι πολύ μικρή και περιοδική ανά τα έτη. Πληθώρα μελισσοκόμων από τις γύρω περιοχές τοποθετούν κυψέλες στο Μαίναλο και στον Πάρνωνα αλλά η παραγωγή εξακολουθεί να είναι μικρή. Είναι ένας από τους θησαυρούς της ελληνικής φύσης
Πίνακας στοιχείων μελι ελάτης
ΕΙΔΟΣ Μέλι Ελάτης Μαινάλου
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Μελίτωμα
ΧΡΩΜΑ Λευκό
ΓΕΥΣΗ Λίγο γλυκό
ΑΡΩΜΑ Πολύ ελαφρό άρωμα
ΚΡΥΣΤΑΛΛΩΣΗ Δεν κρυσταλλώνει
ΠΕΡΙΟΧΗ Όρος Μαίναλο Αρκαδία
ΠΕΡΙΟΔΟΣ Ιούνιος – Ιούλιος
Γευστικές Προτάσεις μελι ελατης
Συνοδεύεστε με λευκά τυριά. Βάλτε το σε αφέψημα Φασκόμηλου ή Φασκόμηλου με Τσάι του Βουνού. Δοκιμάστε το μελι ελάτης από το Μελίδωρον.
Βρείτε στο blog μας αναλυτικά άρθρα με λεπτομέρειες για το βασιλικό πολτό, τη πρόπολη, τη κεραλοιφή, και για τη γύρη!