Κέικ συνταγή | Κλασικό κέικ βανίλια

Η ζαχαροπλαστική είναι ένας κλάδος ο οποίος έχει εξελιχθεί πολύ τα τελευταία χρόνια. Το κέικ αποτελεί ένα βασικό προϊόν της ζαχαροπλαστικής και υπάρχουν αρκετοί που έχουν πειραματιστεί και δημιουργήσει απίστευτη ποικιλία σε κέικ συνταγή.

Κέικ Συνταγή
με μέλι

από το Μελίδωρον!

Κάποιος μπορεί να βρει συνταγή για κεικ απλή και γρήγορη, συνταγή για υγιεινό κέικ με αγνά υλικά , συνταγή για νυστήσιμο κέικ ή ακόμα και συνταγή για αλμυρό κέικ. Τα βασικά στάδια και υλικά που χρησιμοποιούνται είναι απλά και σχετικά εύκολα. Τα εργαλεία που θα χρειαστείτε για να φτιάξετε το τέλειο κέικ είναι ένα κόσκινο, ένα μίξερ με κάδο και μια κλασική φόρμα για κέικ.

Κέικ συνταγή | Βανίλια σοκολάτα

Μία κλασική κείκ συνταγή είναι αυτό με βανίλια σοκολάτα. Τη συνταγή αυτή θα τη βρείτε από πάρα πολλούς γνωστούς σεφ οι οποίοι προσθέτουν και αφαιρούν υλικά για να την αλλάξουν αλλά η βασική της δομή είναι σχεδόν σε όλους η ίδια. Στη συνταγή θα δείτε ότι υπάρχει ζάχαρη λευκή. Μπορείτε κάλιστα να την αντικαταστήσετε με μέλι για να φτιάξετε ένα πιο υγιεινό κέικ. 

κέικ συνταγή, από μελίδωρον
χαλβάς με μέλι και ταχίνι, μέλι μελίδωρον

Κέικ συνταγή, υλικά που θα χρειαστείτε

  • 4 αυγά
  • 150 γραμμάρια φρέσκο γάλα
  • 200 γραμμάρια ζάχαρη λευκή ή μέλι
  • 3 στικ βανίλιας
  • 4 κουταλιές της σούπας κακάο κοσκινισμένο
  • 200 γραμμάρια βούτυρο 
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 200 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του κοσκινισμένο

Κέικ συνταγή, Εκτέλεση

Προσθέτουμε το βούτυρο στον κάδο του μιξερ και το χτυπάμε καλά. Στη συνέχεια γυρνάμε το μπλέντερ σε δυνατή ταχύτητα και προσθέτουμε τη ζάχαρη ή το μέλι αντίστοιχα και συνεχίζουμε το χτύπημα για 3 λεπτά μέχρι να δούμε ότι το μείγμα είναι αφράτο. Στη συνέχεια προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και κάθε φορά περιμένουμε το κάθε ένα να ομογενοποιηθεί με το μείγμα πριν προσθέσουμε το επόμενο. Είναι σημαντικό το μείγμα να ανακτεύεται ομοιόμορφα οπότε εάν δείτε ότι μένουν κομμάτια κολλημένα στα τοιχώματα  με μια σπάτουλα βοηθήστε τα να πέσουν μέσα στο μείγμα. Προσθέτουμε τα στικ βανίλιας και το αλάτι και στη συνέχεια προσθέτουμε το κοσκινισμένο αλέυρι ίσα που να εξαφανιστεί μέσα στο μίγμα. Δεν θέλουμε να το χτυπήσουμε πολύ για να μην χάσει την ιδιότητα που έχει να φουσκώνει. 

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε την φόρμα που θα ψήσουμε το κέικ. Προσθέτουμε τη μισή κρέμα που έχουμε φτιάξει στο μπλέντερ και προσέχουμε να έχει πάει παντού στον πάτο της φόρμας για να βγεί με ωραίο σχήμα μετά το ψήσιμο. 

Σε ένα ξεχωριστό μπολ προσθέτουμε το γάλα και το κακάο και ανακατεύουμε καλά με μια σπάτουλα μέχρι να φτιαχτεί ένα σοκολατούχο γάλα και το προσθέτουμε στο μισό μείγμα που αφήσαμε εκτός φόρμας. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και το προσθέτουμε στην φόρμουλα και με τη βοήθεια της σπάτουλας αναμειγνύουμε το μειγμα βανίλιας με αυτό της σοκολάτας και ισιώνουμε στο επάνω μέρος της φόρμας. 

Προθεραίνουμε καλά τον φούρνο στους 170 βαθμούς και ψήνουμε το κέικ για περίπου 45 λεπτά. Όταν το κέικ μας είναι έτοιμο θα το δούμε από το χρώμα του καθώς και εάν βυθίσουμε ένα μαχάιριαυτό θα πρέπει να βγει καθαρό διότι εάν έχει ζύμη πάει να πει ότι το κεικ στο εσωτερικό του δεν είναι καλά ψημένο.  

κέικ συνταγή, εκτέλεση

Νόστιμη κέικ συνταγή, χωρίς ζάχαρη | Κέικ με μέλι και πορτοκάλι

Η κέικ συνταγή με μέλι και πορτοκάλι είναι πάρα πολύ εύκολη και το κεικ αρκετά υγιεινό. 

χαλβάς με μέλι και ταχίνι, μέλι μελίδωρον
κέικ συνταγή, με μέλι και πορτοκάλι
κέικ συνταγή, πορτοκάλι

Κέικ συνταγή με μέλι, υλικά που θα χρειαστείτε

• 3 αυγά
• 200 γραμμάρια φρέσκο γάλα
• 200 γραμμάρια μέλι
• 2 στικ βανίλιας
• 1 πρέζα αλάτι
• 200 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του κοσκινισμένο
• Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
• 1/2 ποτήρι του νερού χυμό από φρέσκο πορτοκάλι

κέικ συνταγή, πορτοκάλι
χαλβάς με μέλι και ταχίνι, μέλι μελίδωρον

Κέικ συνταγή χωρίς ζάχαρη, εκτέλεση

Το πρώτο στάδιο της κείκ συνταγής είναι να λιώσουμε καλά το μέλι σε μια κατσαρόλα με χαμηλή φωτιά. Στη συνέχεια προσθέτουμε σε ένα μπολ όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το αλεύρι και χτυπάμε καλά μέχρι το μείγμα να γίνει ομογενεές. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα έως ότου το αλεύρι να εξαφανιστεί μέσα στο μείγμα. Μεταφέρουμε το μειγμα σε μια φόρμουλα για κέικ και χτυπάμε ελαφρά τον πάτο για να φύγει τυχόν εγκλοβισμένος αέρας.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 1 ώρα και όταν το κέικ είναι έτοιμο το αφήνουμε για περίπου 10 λεπτά να κρυώσει πριν το ξεφορμάρουμε. Στο τέλος μπορούμε να γαρνίρουμε με λίγη ζάχαρη άχνη. Τόσο απλά και γρήγορα έχετε ετοιμάσει ένα αγαπημένο πρωινό με έντονο άρωμα. 

Προιόντα Μελίδωρον για κέικ συνταγή

Μπορείτε να διαλέξετε τη ποικιλία μελιού που σας αρέσει περισσότερο για τη κέικ συνταγή σας!

Μη χάσετε τη συνταγή μας για χαλβά με μέλι και ταχίνι, για χαλβά σιμιγδάλι και για γαλακτομπούρεκο! Όλες, με μέλι Μελίδωρον!

Βρείτε όλες μας τις συνταγές μέλι