Η γύρη είναι μια ατέλειωτη ποσότητα από μικροσκοπικούς κόκκους που προέρχονται από διάφορα είδη ανθέων, γνωστοί ως γυρεόκοκκοι, και συνήθως έχουν κίτρινο χρώμα.
Τι είναι η Γύρη
Οι σπόροι της γύρης αποτελούν μικρές αρσενικές αναπαραγωγικές μονάδες που δημιουργούνται στους ανθήρες των ανώτερων ανθοφόρων φυτών. Μεταφέρεται πάνω από τα θυληκά πολλαπλασιαστικά όργανα των φυτών, γνωστά ως στίγμα του υπέρου, προκειμένου να γίνει η γονιμοποίηση του άνθους. Αυτή η διαδικασία μεταφοράς ονομάζεται επικονίαση, γίνεται μέσω των εντόμων, και ο σημαντικότερος επικονιαστής από τα έντομα είναι η μέλισσα, διότι η γύρη αποτελεί τη βασική πηγή τροφής των μελισσών. Οι μέλισσες όταν συλλέγουν τους κόκκους από τη γύρη λουλουδιών, προσθέτουν λίγο νέκταρ και μαζί του προβιοτικούς μικροοργανισμούς και το μεταφέρουν στην κηρήθρα που βρίσκεται στην κυψέλη τους για να το αποθηκεύσουν. Οι μελισσοκόμοι προκειμένου να συλλέξουν τη γύρη από τις μέλισσες τοποθετούν ειδική γυρεοπαγίδα στην είσοδο της κυψέλης. Επειδή η γύρη από ένα είδος φυτού δεν περιέχει όλα τα απαραίτητα συστατικά που χρειάζονται οι μέλισσες είναι αναγκαίο να τρέφονται με γύρη από όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ποικιλία φυτών.
Γύρη μελισσών, Σύσταση της γύρης
Πολλές χημικές αναλύσεις που έχουν γίνει, δεν έχουν καταφέρει να προσδιορίσουν με ακρίβεια τη χημική δομή της γύρης. Εν τούτις είναι ήδη γνωστό πως η γύρη είναι ένα φυτικό προϊόν το οποίο περιέχει παραπάνω από 200 γνωστές δραστικές ουσίες. Η γυρη είναι πολύ γνωστό συμπλήρωμα διατρφής, μια υπετροφή πλούσια σε πρωτεΐνες, οξέα, αμινοξέα και όλα τα θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό των ανθρώπων.
Πάρα πολλές θρεπτικές ουσίες περιέχονται στη γύρη και η βασική σύσταση της αποτελείται από υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λιπαρά οξέα, ένζυμα, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως ασβέστιο, κάλιο, σίδηρο, μαγγάνιο, ανόργανα άλατα, αντιοξειδωτικά και αμινοξέα όπως είναι η λυσίνη, Βαλίνη, Κυστίνη, γλουταμινικό οξύ, ασπαρτικό οξύ, τρυπτοφάνη, ισταμίνη κ.α. Τέλος η γυρη έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες όπως A,C,D,E,K και το σύμπλκεγμα βιταμινών Β.
Γύρη Ιδιότητες, Οφέλη από την κατανάλωση γύρης μελισσών
Τα οφέλει που έχει κάποιος από την κατανάλωση της γύρης είναι πάρα πολλά καθώς περιέχει σχεδόν όλες τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται ο οργανισμός για να έχει μια σωστή λειτουργία. Η γύρη των μελισσών μπορεί να βελτιώσει τη σωματική και διανοητική λειτουργία να καταπραΰνει τα νεύρα και να καταπολεμήσει την αϋπνία ή ακόμα και την κατάθλιψη. Χρησιμοποιείται με επιτυχία κατά της παχυσαρκίας καθώς αυξάνει τον μεταβολισμό παρέχοντας στον οργανισμό τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Η ρουτίνη, γνωστή και ως βιταμίνη Ρ που περιέχει προστατεύει τα τοιχώματα των αγγείων καθώς και τον προστάτη από φλεγμονές και υπερπλασίες. Επιπλέον η γύρη μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της ldl χολιστερίνης και να αφαιρέσει από το σώμα μας όλες τις τοξίνες.
Πολλοί ολιστικοί ιατροί συστήνουν τη γυρη με σκοπό την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και την αποτοξίνωση του οργανσιμού. Η γυρη μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη κατά της αναιμίας, ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση και τους ενδοκρινείς αδένες. Τέλος ρυθμίζει την λειτουργία του εντέρου καθώς προάγει τα ωφέλιμα μικρόβια του εντέρου γνωστά και ως προβιοτικά και βοηθά στην πέψη άλλων τροφών.
Δοσολογια γύρη, Bee pollen, Αντενδείξεις
Είναι πάρα πολλοί αυτοί που έχουν εντάξει τη γυρη στην καθημερινή διατροφή τους, ως συμπλήρωμα διατροφής λόγω της θρεπτική αξία της. Η συνηστώμενη δόση γύρης για τους ενήλικες είναι μια γεμάτη κουταλιά της σούπας ενώ για τα παιδιά μια κουταλιά του γλυκού καθημερινά. Η γέυση της γύρης δεν είναι πάντα η ίδια καθώς εξαρτάται από τα φυτά που την έχουν συλλέξει κάθε φορά οι μέλισσες γι αυτό κάθε χρόνο αλλάζει και έιναι κάποιες φορές γλυκιά και κάποιες πικρή. Η γύρη καταναλώνεται μια φορά την ημέρα, κατά βάση το πρωί διότι ο μεταβολισμός είναι γρήγορος, η αλλιώς σε δόσεις μέσα στην ημέρα, ανάλογα με τον λόγο για τον οποίο καταναλώνεται. Εάν διαπιστώσετε πως στην αρχή σας προκαλεί κάποια δυσανεξια μπορείτε να ξεκινήσετε με μια μικρή ποσότητα μέχρι να συνηθίσει το στομάχι και μετά να αρχίσετε την κατανάλωση της συσιστόμενης ποσότητας.
Η γυρη καταναλώνεται αυτούσια αφήνοντάς την δηλαδή να λιώσει κάτω από το στόμα. Επείδη όμως σε αρκετούς δεν αρέσει πολύ η γεύση της αλλά επιθυμουν να την καταναλώσουν λόγω των θρεπτικών συστατικών της, η γύρη μπορεί να αναμειγνύεται με μέλι ή να την διαλύσουν στον καφέ ή το στάι τους. Τέλος η γύρη μέσα στα δημητριακά ή σε γιαούρτι με μέλι και ξηρούς καρπούς αποτελεί το τέλειο πρωινό.
Η κατανάλωση γύρης πρέπει να ξεκινήσει σε συνδυασμό με μια ισσοροπημένη διατροφή στο σώμα μας. πρέπει να συνεχιστεί χωρίς διακοπή για 3 έως 4 μήνες, να διακοπέι για διάστημα λίγο λιγότερο από μήνα και να συνεχιστεί όπως στην αρχή. Πολλοί ξεκινούν την κατανάλωση γύρης σε περιόδους έντονης σωματικής και πνευματικής κόπωσης.
Εάν δεν έχετε ξαναδοκιμάσει γύρη είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζεται πως ενδέχεται να εντάσεστε στο πολύ μικρό ποσοστό των ανθρώπων (περίπου 1 στους 2000) που μπορεί να έχουν αλεργία στην γύρη και επομένως να μην μπορούν να την καταναλώσουν. Οι πιο συχνές αλλεργίες που παρουσιάζουν τέτοια άτομα είναι η φαγούρα στο στόμα, εξανθήματα, ναυτία ή και διάρροια και είναι πολύ σημαντική η επικοινωνία με αλλεργιολόγο σε αυτές της περιπτώσεις.
Νωπή γύρη μελισσών
Η γυρη είναι μία από τις πιο θρεπτικές τροφές που μπορεί να καταναλώσει ο άνθρωπος. Πολλοί αθλητές αυξάνουν την ημερήσια δόση γύρης σε 2 κουταλιές της σούπας ή και τρεις καθώς την θεωρούν το φυσικό τονωτικό στον οργανισμό τους και μια τροφή κατά της κόπωσης. Η νωπή γύρη μελισσών χρησιμοποιείται συχνά και σε καλλυντικά και προϊόντα περιποίησης του δέρματος λόγω των ενυδατικών της ιδιοτήτων.