Στην παρθένα περιοχή του περίφημου δρυοδάσους στο οροπέδιο της Φολόης στην Ορεινή Ηλία συλλέγεται ένα από τα πιο αδικημένα-υποτιμημένα μέλια της ελληνική φύσης (όσον αφορά την φήμη του στους καταναλωτές) το μέλι βελανιδιάς. Συλλέγεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες από τέλος Ιουνίου μέχρι και τέλη Ιουλίου .
Παράγεται από τις μελιτώδεις εκκρίσης της βελανιδιάς(κύριως τα φύλλα ) και προκύπτει ένα πολύ σκοτεινό, σχεδόν μαύρο και αρκετά παχύρρευστο μέλι με υπέροχη καραμελένια γεύση το οποίο κρυσταλλώνει πάρα πολύ δύσκολα (πάνω από 12 μήνες η και 18 μήνες).
Σύμφωνα με έρευνα που έγινε από το εργαστήριο
Μελισσοκομίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από την
κ.Χ.Τανανάκη μελετήθηκε η αντιοξειδωτική &
βακτηριδιακή δράση του μελιού της βελανιδιάς καθώς και άλλων 8
αμιγών ελληνικών μελιών και του πασίγνωστο
μέλι Manuka που παράγεται στην Νέα Ζηλανδία.
Πλήρης Περιγραφή
Στην παρθένα περιοχή του περίφημου δρυοδάσους στο οροπέδιο της Φολόης στην Ορεινή Ηλία συλλέγεται ένα από τα πιο αδικημένα-υποτιμημένα μέλια της ελληνική φύσης (όσον αφορά την φήμη του στους καταναλωτές) το μέλι βελανιδιάς. Συλλέγεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες από τέλος Ιουνίου μέχρι και τέλη Ιουλίου .
Παράγεται από τις μελιτώδεις εκκρίσης της βελανιδιάς(κύριως τα φύλλα ) και προκύπτει ένα πολύ σκοτεινό, σχεδόν μαύρο και αρκετά παχύρρευστο μέλι με υπέροχη καραμελένια γεύση το οποίο κρυσταλλώνει πάρα πολύ δύσκολα (πάνω από 12 μήνες η και 18 μήνες).
Σύμφωνα με έρευνα που έγινε από το εργαστήριο Μελισσοκομίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από την κ.Χ.Τανανάκη μελετήθηκε η αντιοξειδωτική & βακτηριδιακή δράση του μελιού της βελανιδιάς καθώς και άλλων 8 αμιγών ελληνικών μελιών και του πασίγνωστο μέλι Manuka που παράγεται στην Νέα Ζηλανδία. Από την παραπάνω έρευνα διαπιστώθηκε ξεκάθαρα και με διαφορά ότι την υψηλότερη αντιοξειδωτική δράση είχε το μέλι της βελανιδιάς καθώς επίσης και το μεγαλύτερο ποσοστό σε ολικές φαινόλες παρουσίασε επίσης το μέλι βελανιδιάς. Πλήρη παρουσίαση της έρευνας μπορείτε να βρείτε στο τέλος του κειμένου στην ενότητα «Επιστημονικά άρθρα»
ΕΙΔΟΣ | Μέλι Βελανιδιάς |
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ | Μελίτωμα |
ΧΡΩΜΑ | Σχεδόν μαύρο |
ΓΕΥΣΗ | Βαριά καραμελένια γεύση με διάρκεια |
ΑΡΩΜΑ | Βαρύ Έντονο |
ΚΡΥΣΤΑΛΛΩΣΗ | >12 μήνες |
ΠΕΡΙΟΧΗ | Βορειοδυτική Πελοπόννησος(Δάσος Φολόης) |
ΠΕΡΙΟΔΟΣ | Ιούνιος – Ιούλιος |
Στο περίφημο «δρυόδασος» της Φολόης στην Ορεινή Ηλία συλλέγεται ένα από τα κορυφαία σε αντιοξειδωτική δράση μέλια της ελληνική φύσης το μέλι βελανιδιάς(Δρυς). Συλλέγεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες από τέλος Ιουνίου μέχρι και τέλη Ιουλίου . Πολύ σκοτεινό, σχεδόν μαύρο και αρκετά παχύρρευστο μέλι με υπέροχη καραμελένια γεύση το οποίο κρυσταλλώνει πάρα πολύ δύσκολα.