Γαλακτομπούρεκο σπιτικό, συνταγή με μέλι

Το γαλακτομπούρεκο αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα μας γλυκά! Ο συνδυασμός του τραγανού φύλλου με τη γλυκιά κρέμα, δημιουργούν μια μοναδική γευστική εμπειρία! Είτε το επιλέξουμε ως επιδόρπιο μετά το γεύμα μας ή οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας μας ως σνακ, το γαλακτομπούρεκο είναι ένα κορυφαίο γλυκό της κουζίνας μας. Σε αυτή τη σελίδα, θα μοιραστούμε μαζί σας μία συνταγή για γαλακτομπούρεκο σπιτικό με μέλι από το Μελίδωρον!

Συνταγή για σπιτικό
γαλακτομπούρεκο

Με μέλι από το Μελίδωρον!

Η συνταγή για το γαλακτομπούρεκο έχει δύο διαφορετικά στάδια. Το πρώτο στάδιο έχει την προετοιμασία για το σιρόπι και το δεύτερο για την κρέμα. Το σιρόπι είναι αυτό που ετοιμάζουμε πρώτο καθώς πρέπει να το αφήσουμε να κρυώσει και μετά να το ρίξουμε επάνω στο ζεστό ταψί με την κρέμα.

γαλακτομπούρεκο
χαλβάς με μέλι και ταχίνι, μέλι μελίδωρον

Γαλακτομπούρεκο, Υλικά για το σιρόπι

  • 2,5 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη (ή 2 κουταλάκια μελι – την ποικιλία μελιού της επιλογής σας)
  • 2 κούπες τσαγιού νερό
  • ½ κούπα τσαγιού με φρέσκο χυμό λεμόνι
  • 5 ροδέλες φρέσκο λεμόνι
  • 1 στικ κανέλας

Γαλακτομπούρεκο, Υλικά για τη κρέμα

  • 5 λίτρο φρέσκο γάλα
  • 1 κούπα τσαγιού σιμιγδάλι.
  • 2 κουταλιές της σούπας λεπτό σιμιγδάλι και το υπόλοιπο μέχρι να γεμίσει το φλυτζάνι με χοντρό σιμιγδάλι
  • 6 κρόκους αυγού
  • 1 κούπα τσαγιού ζάχαρη λευκή
  • 200 γραμμάρια βούτυρο
  • 2 στικ βανίλιας
  • Ι πρέζα αλάτι
  • ½ κιλό – 1 πακέτο φύλλο για γλυκά.

Διάρκεια εκτέλεσης 

περίπου 1 ώρα

Μερίδες

1 ταψάκι με 8-10 κομμάτια

Βαθμός Δυσκολίας

Μέτριος προς εύκολος

Γαλακτομπούρεκο, προετοιμασία για το σιρόπι

Βράζουμε σε μια κατσαρόλα όλα τα υλικά για το σιρόπι εκτός από το μέλι για περίπου 6-10 λεπτά και ανακατεύομε συχνά. Το τελικό προϊόν είναι έτοιμο όταν έχει γίνει ένα μείγμα και η υφή του είναι πιο πηχτή σαν σιρόπι και όχι τελείως υγρό. Όταν το σιρόπι είναι έτοιμο το αφαιρούμε από τη φωτιά και συμπληρώνουμε το μέλι ανακατεύοντας συνεχώς και μετά αφήνουμε στην άκρη το μείγμα να κρυώσει καθώς όταν θα το ρίξουμε επάνω στο γαλακτομπούρεκο πρέπει να είναι σχεδόν κρύο.

γαλακτομπούρεκο σπιτικο
γαλακτομπούρεκο σπιτικο
γαλακτομπούρεκο με

Γαλακτομπούρεκο, προετοιμασία για τη κρέμα

  • Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε το γάλα και το ζεσταίνουμε. Όταν αρχίσει να ζεσταίνεται σιγά σιγά προσθέτουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε συνεχώς. Στη συνέχεια προσθέτουμε και το αλάτι.
  • Σε ένα ξεχωριστό μπολ, με τη βοήθεια ενός μίξερ ανακατεύουμε την ζάχαρη μαζί με τους κρόκους αυγού μέχρι το μείγμα μας να γίνει σχεδόν λευκό.
  • Όταν το μείγμα στο τηγάνι είναι ομοιογενές το αφαιρούμε από το μάτι και το ρίχνουμε σιγά σιγά στο μπολ με τους κρόκους ανακατεύοντας συνεχώς. Όταν έχουμε ένα ενιαίο μείγμα προσθέτουμε το βούτυρο και τις βανίλιες ανακατεύοντας συνεχώς και το αφήνουμε να κρυώσει.
  • Σε ένα ταψί τοποθετούμε τα φύλλα το ένα πάνω στο άλλο και κάθε φύλλο το αλείφουμε με βούτυρο. Βάζουμε το μισό κουτί με τα φύλλα. Αφού έχουμε στρώσει καλά το μισό πακέτο με τα φύλλα τοποθετούμε επάνω την κρέμα και από πάνω στρώνουμε τα υπόλοιπα φύλλα από το πακέτο με ακριβώς τον ίδιο τρόπο, αλείφοντας τα δηλαδή με βούτυρο. Επάνω από το τελευταίο φύλλο ρίχνουμε λίγο νερό με το χέρι μας. Κόβουμε το γαλακτομπούρεκο σε κομμάτια, περίπου 10-12 κομμάτια.

Το γλυκό θα ψηθεί στον φούρνο για 45 λεπτά στους 180oC. Όταν το γαλακτομπούρεκο είναι έτοιμο, το αφαιρούμε από το φούρνο και όπως είναι καυτό, ρίχνουμε επάνω το σιρόπι το οποίο έχει σχεδόν κρυώσει.

Αφήνουμε το γαλακτομπούρεκο να κρυώσει και είναι έτοιμο να το απολαύσουμε!!

Προιόντα Μελίδωρον για το γαλακτομπούρεκο

Μη χάσετε τη συνταγή μας για χαλβά με μέλι και ταχίνι, για χαλβά σιμιγδάλι και για κέικ με μέλι!

Βρείτε όλες μας τις συνταγές μέλι