Το Μέλι Ερείκης (σουσούρα) είναι μέλι με ιδιαίτερα υψηλή διατροφική αξία και αποτελεί μια από τις καλύτερες επιλογές για την τόνωση του οργανισμού. Έχει χαρακτηριστική γεμάτη γεύση με αρωματικές νότες καραμέλας, έντονο γήινο άρωμα των λουλουδιών της Ερείκης και ένα ιδιαίτερο κοκκινοχάλκινο χρώμα που μετατρέπεται σε ένα υπέροχο χρώμα καραμέλας μετά την κρυστάλλωση του η οποία πραγματοποιείται πολύ γρήγορα λόγω της υψηλής φυσικής περιεκτικότητάς του σε γλυκόζη και γυρεόκοκκους (1 – 3 μήνες από την συλλογή του).
Συλλέγεται από τις νεκταροέκρισεις της ανοιξίατικης ερείκης (Απρίλιο έως Μάιο ) γνωστή και ως «σουσούρα» – (Erica verticillata) .Είναι συχνές οι χρονιές που δεν παράγεται καθόλου. Για τον λόγο αυτό οι απαιτητικοί καταναλωτές οι οποίοι το γνωρίζουν, το παίρνουν όπου και όταν το βρουν!
Ιδιαίτερα τονωτικό για τις μέλισσες. Στη Γαλλία το μέλι
αυτό συγκαταλέγεται –μαζί με της καστανιάς και της λεβάντας- στα
καλύτερα γαλλικά μέλια.
Πλήρης Περιγραφή
Το Μέλι Ερείκης (σουσούρα) είναι μέλι με ιδιαίτερα υψηλή διατροφική αξία και αποτελεί μια από τις καλύτερες επιλογές για την τόνωση του οργανισμού. Έχει χαρακτηριστική γεμάτη γεύση με αρωματικές νότες καραμέλας, έντονο γήινο άρωμα των λουλουδιών της Ερείκης και ένα ιδιαίτερο κοκκινοχάλκινο χρώμα που μετατρέπεται σε ένα υπέροχο χρώμα καραμέλας μετά την κρυστάλλωση του η οποία πραγματοποιείται πολύ γρήγορα λόγω της υψηλής φυσικής περιεκτικότητάς του σε γλυκόζη και γυρεόκοκκους (1 – 3 μήνες από την συλλογή του).
Συλλέγεται από τις νεκταροέκρισεις της ανοιξίατικης ερείκης (Απρίλιο έως Μάιο ) γνωστή και ως «σουσούρα» – (Erica verticillata) .Είναι συχνές οι χρονιές που δεν παράγεται καθόλου. Για τον λόγο αυτό οι απαιτητικοί καταναλωτές οι οποίοι το γνωρίζουν, το παίρνουν όπου και όταν το βρουν!
Ιδιαίτερα τονωτικό για τις μέλισσες. Στη Γαλλία το μέλι αυτό συγκαταλέγεται –μαζί με της καστανιάς και της λεβάντας- στα καλύτερα γαλλικά μέλια. Οι Γάλλοι παρασκευάζουν – μόνο μ’ αυτό το μέλι – το γνωστό γαλλικό μελόψωμο.
Σύμφωνα με έρευνα που έγινε από το εργαστήριο Μελισσοκομίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από την κ.Χ.Τανανάκη μελετήθηκε η αντιοξειδωτική & βακτηριδιακή δράση 9 αμιγών ελληνικών μελιών καθώς και του πασίγνωστο μέλι Manuka που παράγεται στην Νέα Ζηλανδία. Από την παραπάνω έρευνα διαπιστώθηκε η υψυλή αντιοξειδωτική δράση είχε το μέλι της ερείκης καθώς επίσης και το υψηλό ποσοστό σε ολικές φαινόλες παρουσίασε . Πλήρη παρουσίαση της έρευνας μπορείτε να βρείτε στο τέλος του κειμένου στην ενότητα «Επιστημονικά άρθρα»
ΕΙΔΟΣ | Μέλι ερείκης |
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ | Νέκταρ |
ΧΡΩΜΑ | Κόκκινο σκούρο |
ΓΕΥΣΗ | Ιδιαίτερη (Ελαφρά υπόπικρη) |
ΑΡΩΜΑ | Ιδιαίτερο – ευχάριστο |
ΚΡΥΣΤΑΛΛΩΣΗ | 1-3 μήνες |
ΠΕΡΙΟΧΗ | Νοτιοανατολική Πελοπόννησος |
ΠΕΡΙΟΔΟΣ | Απρίλιος – Μάιος |
Το ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΟ Μέλι Ερείκης (σουσούρα) συλλέγεται προς το τέλος της άνοιξης με διαφορετική γεύση από το ερείκης που συλλέγεται το φθινόπωρο. Έχει χαρακτηριστική γεμάτη γεύση με αρωματικές νότες καραμέλας, έντονο γήινο άρωμα των λουλουδιών της Ερείκης και ένα ιδιαίτερο κοκκινοχάλκινο χρώμα που μετατρέπεται σε ένα υπέροχο χρώμα καραμέλας μετά την κρυστάλλωση του.