ΜΕΛΙ ΕΛΑΤΗΣ ΠΑΡΝΩΝΑ
Το μέλι Ελάτης ανήκει στην κατηγόρια των μελιτωμάτων και συλλέγεται από κοκκοειδή & αφίδες που παρασιτούν στα Ελληνικά είδη Ελάτης και παράγουν μελιτώδεις εκκρίσεις εκμεταλλεύσιμες από τις μέλισσες. Το σημαντικότερο από αυτά είναι το κοκκοειδές Phemicryphus το οποίο παρασιτεί στην κεφαλληνιακή ελάτη η οποία καλύπτει μεγάλες εκτάσεις στις ορεινές περιοχές νότια του Ολύμπου, στην Ευρυτανία, στο Περτούλι, στο Καρπενήσι στον Ταΰγετο, στην Αρκαδία (Όρος Πάρνωνας & Όρος Μαίναλο) στην ορεινή Ναυπακτία και αλλού.
Συλλέγεται στα παρθένα ελατοδάση του Πάρνωνα στα Νοτιοανατολικά του νομού Αρκαδίας σε υψόμετρα από 800-1300 μέτρων, στις αρχές του καλοκαιριού (Ιούνιου έως και Ιούλιο). Είναι εξαιρετικής ποιότητας, ιδιαίτερα πυκνόρρευστο και δεν κρυσταλλώνει ποτέ λόγω του χαμηλού ποσοστού γλυκόζης. Είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία (κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, σίδηρο) και βοηθάει στην καλύτερη αφομοίωση των σακχάρων από τον ανθρώπινο οργανισμό.
ΜΕΛΙ ΒΕΛΑΝΙΔΙΑΣ
Στην παρθένα περιοχή του περίφημου δρυοδάσους στο οροπέδιο της Φολόης στην Ορεινή Ηλία συλλέγεται ένα από τα πιο αδικημένα-υποτιμημένα μέλια της ελληνική φύσης (όσον αφορά την φήμη του στους καταναλωτές) το μέλι βελανιδιάς. Συλλέγεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες από τέλος Ιουνίου μέχρι και τέλη Ιουλίου .
Παράγεται από τις μελιτώδεις εκκρίσης της βελανιδιάς(κύριως τα φύλλα ) και προκύπτει ένα πολύ σκοτεινό, σχεδόν μαύρο και αρκετά παχύρρευστο μέλι με υπέροχη καραμελένια γεύση το οποίο κρυσταλλώνει πάρα πολύ δύσκολα (πάνω από 12 μήνες η και 18 μήνες).
Σύμφωνα με έρευνα που έγινε από το εργαστήριο Μελισσοκομίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από την κ.Χ.Τανανάκη μελετήθηκε η αντιοξειδωτική & βακτηριδιακή δράση του μελιού της βελανιδιάς καθώς και άλλων 8 αμιγών ελληνικών μελιών και του πασίγνωστο μέλι Manuka που παράγεται στην Νέα Ζηλανδία. Από την παραπάνω έρευνα διαπιστώθηκε ξεκάθαρα και με διαφορά ότι την υψηλότερη αντιοξειδωτική δράση είχε το μέλι της βελανιδιάς καθώς επίσης και το μεγαλύτερο ποσοστό σε ολικές φαινόλες παρουσίασε επίσης το μέλι βελανιδιάς. Πλήρη παρουσίαση της έρευνας μπορείτε να βρείτε στο τέλος του κειμένου στην ενότητα «Επιστημονικά άρθρα»