Μέλι Φθινοπωρινό Ερείκης Γενικά
Το Μέλι Φθινοπωρινό Ερείκης (σουσούρα) είναι μέλι με ιδιαίτερα υψηλή διατροφική αξία και αποτελεί μια από τις καλύτερες επιλογές για την τόνωση του οργανισμού. Έχει χαρακτηριστική γεμάτη γεύση με αρωματικές νότες καραμέλας, έντονο γήινο άρωμα των λουλουδιών της Ερείκης και ένα ιδιαίτερο κοκκινοχάλκινο χρώμα που μετατρέπεται σε ένα υπέροχο χρώμα καραμέλας μετά την κρυστάλλωση του η οποία πραγματοποιείται πολύ γρήγορα λόγω της υψηλής φυσικής περιεκτικότητάς του σε γλυκόζη και γυρεόκοκκους (1 – 3 μήνες από την συλλογή του).
Μέλι Φθινοπωρινό Ερείκης Συλλογή
Το μέλι φθινοπωρινό ερείκης (γνωστό και ως σουσούρα – Erica verticillata) συλλέγεται από τις νεκταροεκκρίσεις του φυτού κατά τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, ενώ κάποιες χρονιές μπορεί να παραχθεί και την άνοιξη. Ωστόσο, δεν είναι πάντα διαθέσιμο, καθώς υπάρχουν χρονιές που δεν παράγεται καθόλου. Γι’ αυτό και οι απαιτητικοί καταναλωτές που γνωρίζουν την αξία του, το αγοράζουν άμεσα όπου και όποτε το βρουν.
Το μέλι αυτό είναι ιδιαίτερα τονωτικό για τις μέλισσες. Για τους έμπειρους μελισσοκόμους, η επιτυχημένη ανθοφορία της ερείκης ισοδυναμεί με «δεύτερη άνοιξη» για τα μελίσσια. Στη Γαλλία, το φθινοπωρινό μέλι ερείκης συγκαταλέγεται στα καλύτερα γαλλικά μέλια, μαζί με το μέλι καστανιάς και λεβάντας. Οι Γάλλοι το χρησιμοποιούν αποκλειστικά για την παρασκευή του παραδοσιακού μελόψωμου.
Σύμφωνα με έρευνα του Εργαστηρίου Μελισσοκομίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από την κ. Χ. Τανανάκη, μελετήθηκε η αντιοξειδωτική και αντιβακτηριδιακή δράση εννέα ελληνικών μελιών, καθώς και του διάσημου Manuka από τη Νέα Ζηλανδία. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το μέλι ερείκης παρουσίασε εξαιρετικά υψηλή αντιοξειδωτική δράση και σημαντικά αυξημένο ποσοστό ολικών φαινολών.
Πλήρη παρουσίαση της έρευνας μπορείτε να βρείτε στο τέλος του κειμένου στην ενότητα «Επιστημονικά άρθρα»
Πίνακας στοιχείων μέλι φθινοπωρινό ερείκης
ΕΙΔΟΣ Μέλι ερείκης
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Νέκταρ
ΧΡΩΜΑ Κόκκινο σκούρο
ΓΕΥΣΗ Ιδιαίτερη (Ελαφρά υπόπικρη)
ΑΡΩΜΑ Ιδιαίτερο – ευχάριστο
ΚΡΥΣΤΑΛΛΩΣΗ 1-3 μήνες
ΠΕΡΙΟΧΗ Νοτιοανατολική Πελοπόννησος
ΠΕΡΙΟΔΟΣ Οκτώβριος – Νοέμβριος
Επιστημονικά Άρθρα
ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΜΕΛΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΟΠΟΛΗΣ
Τανανάκη Χ. ,Δήμου Μ.,Θρασυβούλου Α. – Εργαστήριο Μελισσοκομίας – Σηροτροφίας, Σχολή Γεωπονιάς Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος, Τμήμα Γεωπονίας,Α.Π.Θ
Ά Πανελλήνιο Συνέδριο Επαγγελματικής Μελισσοκομίας- Αλεξανδρούπολη 7 & 8 Νοεμβρίου 2015
Γευστικές Προτάσεις
Δοκιμάστε να μελώσετε τα μελομακάρονα σας. Με το μέλι της ερείκης τα μελομακάρονά μας αποκτούν ιδιαίτερη γεύση καθώς εμπλουτίζονται με το υπέροχο άρωμα της ερείκης (σουσούρα)!
Ταιριάζει υπέροχα με καλής ποιότητας αναποφλοίωτο ταχίνι ολικής άλεσης του Μελίδωρον!