Μέλι Φθινοπωρινό Ερείκης Συλλογή
Το μέλι φθινοπωρινό ερείκης συλλέγεται από τις νεκταροεκκρίσεις της φθινοπωρινής ερείκης (Erica verticillata), γνωστής και ως «σουσούρα», από Σεπτέμβριο έως Οκτώβριο. Σε ορισμένες χρονιές, η συλλογή μπορεί να πραγματοποιηθεί και την άνοιξη. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν χρονιές όπου η ανθοφορία αποτυγχάνει πλήρως και δεν παράγεται καθόλου μέλι. Οι απαιτητικοί καταναλωτές που γνωρίζουν την αξία του, το αγοράζουν αμέσως μόλις γίνει διαθέσιμο.
Το μέλι αυτό λειτουργεί ως ισχυρό τονωτικό για τις μέλισσες. Για τους έμπειρους μελισσοκόμους, μια επιτυχημένη ανθοφορία ερείκης ισοδυναμεί με μια «δεύτερη άνοιξη» για τα μελίσσια τους.
Στη Γαλλία, το μέλι ερείκης θεωρείται από τα καλύτερα, μαζί με το μέλι καστανιάς και λεβάντας. Μάλιστα, οι Γάλλοι παρασκευάζουν το παραδοσιακό μελόψωμο (pain d’épices) αποκλειστικά με αυτή την ποικιλία.
Έρευνα του Εργαστηρίου Μελισσοκομίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με επικεφαλής την κ. Χ. Τανανάκη, μελέτησε την αντιοξειδωτική και αντιβακτηριδιακή δράση εννέα αμιγών ελληνικών μελιών και του διάσημου μελιού Manuka από τη Νέα Ζηλανδία. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως το μέλι της ερείκης εμφάνισε ιδιαίτερα υψηλή αντιοξειδωτική δράση και σημαντική συγκέντρωση ολικών φαινολών.
Πλήρη παρουσίαση της έρευνας μπορείτε να βρείτε στο τέλος του κειμένου στην ενότητα «Επιστημονικά άρθρα»
Πίνακας στοιχείων μελι φθινοπωρινο ερείκης
ΕΙΔΟΣ Μέλι ερείκης
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Νέκταρ
ΧΡΩΜΑ Κόκκινο σκούρο
ΓΕΥΣΗ Ιδιαίτερη (Ελαφρά υπόπικρη)
ΑΡΩΜΑ Ιδιαίτερο – ευχάριστο
ΚΡΥΣΤΑΛΛΩΣΗ 1-3 μήνες
ΠΕΡΙΟΧΗ Νοτιοανατολική Πελοπόννησος
ΠΕΡΙΟΔΟΣ Οκτώβριος – Νοέμβριος
Επιστημονικά Άρθρα
ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΜΕΛΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΟΠΟΛΗΣ
Τανανάκη Χ. ,Δήμου Μ.,Θρασυβούλου Α. – Εργαστήριο Μελισσοκομίας – Σηροτροφίας, Σχολή Γεωπονιάς Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος, Τμήμα Γεωπονίας,Α.Π.Θ
Ά Πανελλήνιο Συνέδριο Επαγγελματικής Μελισσοκομίας- Αλεξανδρούπολη 7 & 8 Νοεμβρίου 2015
Γευστικές Προτάσεις
Δοκιμάστε να μελώσετε τα μελομακάρονα σας. Με το μέλι φθινοπωρινό της ερείκης τα μελομακάρονά μας αποκτούν ιδιαίτερη γεύση καθώς εμπλουτίζονται με το υπέροχο άρωμα της ερείκης (σουσούρα)!
Ταιριάζει υπέροχα με καλής ποιότητας αναποφλοίωτο ταχίνι ολικής άλεσης του Μελίδωρον!