Μέλι Κουμαριάς Φθινοπωρινό – Γενικά
Το φθινοπωρινό μέλι κουμαριάς προέρχεται από τις χαράδρες και τις κατάφυτες πλαγιές του Όρους Πάρνωνα, στη Νοτιοανατολική Πελοπόννησο, σε υψόμετρο μεταξύ 200 και 800 μέτρων. Οι μελισσοκόμοι το συλλέγουν από τις νεκταροεκκρίσεις της φθινοπωρινής κουμαριάς (Arbutus unedo), από τον Οκτώβριο έως και τις αρχές Δεκεμβρίου, εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες. Το ιδιαίτερο αυτό μέλι ξεχωρίζει για την πικρή του γεύση και τις ευεργετικές του ιδιότητες.
Το φθινοπωρινό μέλι κουμαριάς είναι ένα σπάνιο και ιδιαίτερο μέλι με υψηλή θρεπτική αξία και αποτελεί (όπως και το μέλι Ερείκης) μια από τις καλύτερες επιλογές για την τόνωση του οργανισμού.
Γεύση μέλι κουμαριάς
Έχει χαρακτηριστική πολύ γεμάτη υπόπικρη γεύση & δυνατή με αρωματικές νότες πικρής καραμέλας που αρέσει σε απαιτητικούς καταναλωτές, έντονο ξεχωριστό γήινο άρωμα και ένα ιδιαίτερο σκουροχάλκινο χρώμα ενώ η κρυστάλλωση του πραγματοποιείται πολύ γρήγορα (2 – 4 μήνες από την συλλογή του) οπότε και το χρώμα του αλλάζει σε λευκό προς κρεμ.
Μέλι κουμαριάς Πίνακας στοιχείων
ΕΙΔΟΣ – Μέλι κουμαριάς Φθινοπωρινό
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ – Νέκταρ
ΧΡΩΜΑ – Ανοιχτό Κόκκινο
ΓΕΥΣΗ – Υπόπικρη
ΑΡΩΜΑ – Ιδιαίτερο
ΚΡΥΣΤΑΛΛΩΣΗ 2-4 μήνες
ΠΕΡΙΟΧΗ – Νοτιοανατολική Πελοπόννησος
ΠΕΡΙΟΔΟΣ – Οκτώβριος – Δεκέμβριος
Μέλι κουμαριάς Γευστικές Προτάσεις:
Βουτήξτε stick (λεπτές μπάρες) από ώριμα και παλαιωμένα τυριά σε μέλι κουμαριάς.
Συνοδεύεστε τα κρεμώδη λευκά παγωτά με μέλι κουμαριάς και αναδείξτε την δυναμική της αντίθεσης των γεύσεων.
Βάλτε το σε αφέψημα Φασκόμηλου ή Φασκόμηλου με Τσάι του Βουνού. Θα διαπιστώσετε την αρμονία των δύο κατά βάση «πικρών» όπως είναι το φασκόμηλο και το μέλι της κουμαριάς. Μέλι κουμαριάς από το Μελίδωρον!