Μέλι Ερεικης Γενικά
Το Μελι σουσουρα Ερείκης είναι μέλι με ιδιαίτερα υψηλή διατροφική αξία και αποτελεί μια από τις καλύτερες επιλογές για την τόνωση του οργανισμού. Έχει χαρακτηριστική γεμάτη γεύση με αρωματικές νότες καραμέλας, έντονο γήινο άρωμα των λουλουδιών της Ερείκης και ένα ιδιαίτερο κοκκινοχάλκινο χρώμα που μετατρέπεται σε ένα υπέροχο χρώμα καραμέλας μετά την κρυστάλλωση του η οποία πραγματοποιείται πολύ γρήγορα λόγω της υψηλής φυσικής περιεκτικότητάς του σε γλυκόζη και γυρεόκοκκους (1 – 3 μήνες από την συλλογή του).
Μελι Σουσουρα Ερεικης Συλλογή
Συλλέγεται από τις νεκταροέκρισεις της φθινοπωρινής ερείκης (Σεπτέμβριος έως Οκτώβριο ) γνωστή και ως «σουσούρα» – (Erica verticillata) αλλά και ορισμένες χρονιές κατά της αρχές της άνοιξης .Είναι συχνές οι χρονιές που δεν παράγεται καθόλου. Για τον λόγο αυτό οι απαιτητικοί καταναλωτές οι οποίοι το γνωρίζουν, το παίρνουν όπου και όταν το βρουν!
Ιδιαίτερα τονωτικό για τις μέλισσες. Για τους γνώστες επιτυχημένη ανθοφορία ισοδυναμεί με δεύτερη άνοιξη για τα μελίσσια! Στη Γαλλία το μέλι αυτό συγκαταλέγεται –μαζί με της καστανιάς και της λεβάντας- στα καλύτερα γαλλικά μέλια. Οι Γάλλοι παρασκευάζουν – μόνο μ’ αυτό το μέλι – το γνωστό γαλλικό μελόψωμο.
Σύμφωνα με έρευνα που έγινε από το εργαστήριο Μελισσοκομίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από την κ.Χ.Τανανάκη μελετήθηκε η αντιοξειδωτική & βακτηριδιακή δράση 9 αμιγών ελληνικών μελιών καθώς και του πασίγνωστο μέλι Manuka που παράγεται στην Νέα Ζηλανδία. Από την παραπάνω έρευνα διαπιστώθηκε η υψυλή αντιοξειδωτική δράση είχε το μέλι της ερείκης καθώς επίσης και το υψηλό ποσοστό σε ολικές φαινόλες παρουσίασε . Πλήρη παρουσίαση της έρευνας μπορείτε να βρείτε στο τέλος του κειμένου στην ενότητα «Επιστημονικά άρθρα»
Πίνακας στοιχείων μέλι σουσουρα ερεικης
ΕΙΔΟΣ Μέλι ερεικης
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Νέκταρ
ΧΡΩΜΑ Κόκκινο σκούρο
ΓΕΥΣΗ Ιδιαίτερη (Ελαφρά υπόπικρη)
ΑΡΩΜΑ Ιδιαίτερο – ευχάριστο
ΚΡΥΣΤΑΛΛΩΣΗ 1-3 μήνες
ΠΕΡΙΟΧΗ Νοτιοανατολική Πελοπόννησος
ΠΕΡΙΟΔΟΣ Οκτώβριος – Νοέμβριος
Επιστημονικά Άρθρα
ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΜΕΛΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΟΠΟΛΗΣ
Τανανάκη Χ. ,Δήμου Μ.,Θρασυβούλου Α. – Εργαστήριο Μελισσοκομίας – Σηροτροφίας, Σχολή Γεωπονιάς Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος, Τμήμα Γεωπονίας,Α.Π.Θ
Ά Πανελλήνιο Συνέδριο Επαγγελματικής Μελισσοκομίας- Αλεξανδρούπολη 7 & 8 Νοεμβρίου 2015
Γευστικές Προτάσεις
Δοκιμάστε να μελώσετε τα μελομακάρονα σας. Με το μέλι της ερείκης τα μελομακάρονά μας αποκτούν ιδιαίτερη γεύση καθώς εμπλουτίζονται με το υπέροχο άρωμα της ερείκης (σουσούρα)!
Ταιριάζει υπέροχα με καλής ποιότητας αναποφλοίωτο ταχίνι ολικής άλεσης του Μελίδωρον!