Μέλι Ερεικης Γενικά
Το Μελι σουσουρα Ερείκης είναι μέλι με ιδιαίτερα υψηλή διατροφική αξία και αποτελεί μια από τις καλύτερες επιλογές για την τόνωση του οργανισμού. Έχει χαρακτηριστική γεμάτη γεύση με αρωματικές νότες καραμέλας, έντονο γήινο άρωμα των λουλουδιών της Ερείκης και ένα ιδιαίτερο κοκκινοχάλκινο χρώμα που μετατρέπεται σε ένα υπέροχο χρώμα καραμέλας μετά την κρυστάλλωση του η οποία πραγματοποιείται πολύ γρήγορα λόγω της υψηλής φυσικής περιεκτικότητάς του σε γλυκόζη και γυρεόκοκκους (1 – 3 μήνες από την συλλογή του).
Μελι Σουσουρα Ερεικης Συλλογή
Οι μελισσοκόμοι συλλέγουν το μέλι σουσούρα ερείκης από τις νεκταροεκκρίσεις της φθινοπωρινής ερείκης (Erica verticillata), γνωστής και ως «σουσούρα», κυρίως τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Ορισμένες χρονιές το φυτό ανθίζει και την άνοιξη, προσφέροντας επιπλέον παραγωγή. Ωστόσο, δεν ανθίζει πάντα επαρκώς και συχνά δεν δίνει μέλι. Όσοι γνωρίζουν την αξία του, σπεύδουν να το αγοράσουν μόλις το βρουν διαθέσιμο.
Το μέλι αυτό ενισχύει σημαντικά την υγεία των μελισσών. Για έμπειρους μελισσοκόμους, η ανθοφορία της σουσούρας ισοδυναμεί με μια δεύτερη άνοιξη για τα μελίσσια τους. Στη Γαλλία, οι ειδικοί το κατατάσσουν ανάμεσα στα κορυφαία μέλια της χώρας, μαζί με εκείνα της καστανιάς και της λεβάντας. Οι Γάλλοι το χρησιμοποιούν αποκλειστικά για την παρασκευή του παραδοσιακού μελόψωμου (pain d’épices).
Το Εργαστήριο Μελισσοκομίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με επικεφαλής την κ. Χ. Τανανάκη, πραγματοποίησε μελέτη για να συγκρίνει την αντιοξειδωτική και αντιβακτηριδιακή δράση εννέα ελληνικών μελιών και του πασίγνωστου Manuka από τη Νέα Ζηλανδία. Η ομάδα διαπίστωσε πως το μέλι ερείκης εμφάνισε πολύ υψηλή αντιοξειδωτική δράση και σημαντική συγκέντρωση σε ολικές φαινόλες.
Πλήρη παρουσίαση της έρευνας μπορείτε να βρείτε στο τέλος του κειμένου στην ενότητα «Επιστημονικά άρθρα»
Πίνακας στοιχείων μέλι σουσουρα ερεικης
ΕΙΔΟΣ Μέλι ερεικης
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Νέκταρ
ΧΡΩΜΑ Κόκκινο σκούρο
ΓΕΥΣΗ Ιδιαίτερη (Ελαφρά υπόπικρη)
ΑΡΩΜΑ Ιδιαίτερο – ευχάριστο
ΚΡΥΣΤΑΛΛΩΣΗ 1-3 μήνες
ΠΕΡΙΟΧΗ Νοτιοανατολική Πελοπόννησος
ΠΕΡΙΟΔΟΣ Οκτώβριος – Νοέμβριος
Επιστημονικά Άρθρα
ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΜΕΛΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΟΠΟΛΗΣ
Τανανάκη Χ. ,Δήμου Μ.,Θρασυβούλου Α. – Εργαστήριο Μελισσοκομίας – Σηροτροφίας, Σχολή Γεωπονιάς Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος, Τμήμα Γεωπονίας,Α.Π.Θ
Ά Πανελλήνιο Συνέδριο Επαγγελματικής Μελισσοκομίας- Αλεξανδρούπολη 7 & 8 Νοεμβρίου 2015
Γευστικές Προτάσεις
Δοκιμάστε να μελώσετε τα μελομακάρονα σας. Με το μέλι της ερείκης τα μελομακάρονά μας αποκτούν ιδιαίτερη γεύση καθώς εμπλουτίζονται με το υπέροχο άρωμα της ερείκης (σουσούρα)!
Ταιριάζει υπέροχα με καλής ποιότητας αναποφλοίωτο ταχίνι ολικής άλεσης του Μελίδωρον!